Judici a Laura Borràs: pugna entre pèrits sobre l'autenticitat dels correus que la incriminarien

Són correus que la presidenta del Parlament suspesa no reconeix com a seus i que són la principal prova incriminatòria de la Fiscalia

RedaccióActualitzat

En el judici contra Laura Borràs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya aquest dilluns han declarat els pèrits de la Fiscalia i els de la defensa, que s'han contradit els uns als altres.

Han interrogat primer els agents de la Guàrdia Civil que van encarregar-se de copiar els arxius informàtics amb els correus entre Borràs i Isaías Herrero, l'altre principal acusat.


Els correus electrònics que incriminarien Borràs

Aquests són els correus que l'acusació fa servir per incriminar Borràs, que nega ser-ne l'autora, i la seva defensa assegura que no s'han custodiat adequadament i poden haver estat manipulats.

Són els correus en els quals, segons la Fiscalia, Borràs va donar instruccions a Herrero per fraccionar els contractes i per presentar "pressupostos comparsa" per simular que hi havia competència entre diverses ofertes.

Aquests correus es van enviar a partir del 2013, quan Borràs ja era directora de la Institució de les Lletres Catalanes, la ILC, i va decidir contractar Herrero perquè es fes càrrec de les noves webs de la institució que va impulsar.


Sempre treballaven amb còpies i l'original es precintava

Interrogats per la Fiscalia, els agents de la Guàrdia Civil han dit que es van limitar a copiar l'original dels correus "sense interacció" per la seva part que "pogués alterar-los", i han afegit que sempre treballaven amb còpies i que l'original es precintava.

També que en les metadades dels arxius van trobar que tots els documents diferents eren del mateix autor, i que això els va sorprendre.


Tens interrogatori de Boye als agents

Quan ha arribat el torn de la defensa de Borràs, l'advocat Gonzalo Boye els ha preguntat repetidament sobre com podien estar segurs que les còpies no havien estat modificades.

Han admès que no podien saber-ho, però malgrat això han mantingut que no s'havien modificat i que es podria comprovar sense problemes "en 5 minuts".

Al final de l'interrogatori, Boye ha dubtat i ha preguntat si els agents estaven sota jurament, i el president del tribunal, Jesús María Barrientos, l'ha tallat:

Boye: "Es pot assegurar amb absoluta seguretat que el contingut dels tres discos durs que obren al plenari és el mateix, sense cap alteració, de quan va ser incautats pels Mossos?"

Agent de la Guàrdia Civil: "Sí."

Boye: "Del dia de la incautació pels Mossos?"

Agent de la Guàrdia Civil: "Sí."

Barrientos: "Aquesta és la pregunta i aquesta és la resposta."

Boye (silenci): "Bé, senyoria, no interrogarem més aquests senyors, passarem als nostres pèrits... Estaven sota jurament, no?"

Barrientos: "Senyor lletrat, té la paraula per interrogar als seus pèrits."


La importància del hash, el precinte dels arxius informàtics

L'interrogatori als dos pèrits informàtics de la defensa, Luis Enrique Hellín i Javier Rubio, l'ha començat Boye, que els ha preguntat si es podia dir que les còpies dels arxius s'havien manipulat.

Els pèrits han explicat que hi ha un identificador informàtic anomenat hash, que és el que permet assegurar que les còpies són idèntiques a l'original, i que en aquest cas el hash és diferent.

Rubio ha afirmat que el hash és, de fet, el precinte dels arxius informàtics, i que fins i tot calculant-lo 80 vegades, no es modifica:

Rubio: "És tan important el càlcul del hash que l'únic que s'ha calculat aquí dues vegades, en el disc 1, no coincideix. Per això és important calcular el hash, perquè hi ha una evidència que no són el mateix."

Ni Rubio ni Hellín no han assegurat que els correus siguin falsos o manipulats, però sí que en el procés de copiar-los des de l'ordinador d'Herrero s'haurien pogut modificar o afegir-ne de diferents:

Boye: "Es pot garantir que el contingut dels discos durs va ser el mateix que els que es van decomissar a casa del senyor Herrero?"

Hellín: "No, no es pot garantir, perquè des del moment en què es decomissen, el disc dur s'ha modificat, s'hi ha gravat informació, es van crear carpetes, es van baixar correus del Gmail. Posteriorment a la segona entrada es torna a introduir informació a l'ordinador, hi ha almenys 10 dispositius externs."

El peritatge d'Hellín va ser molt qüestionat quan es va fer públic i la Fiscalia va intentar que fos vetat, a causa del seu passat, ja que el 1980, quan militava en un partit d'ultradreta, va torturar i assassinar una noia de 19 anys, crim pel qual va ser condemnat a 43 anys de presó.


Debat entre pèrits sobre la traçabilitat dels correus electrònics

Al final de l'interrogatori hi ha hagut un intens debat entre els pèrits de l'acusació i de la defensa sobre la importància del hash i de la significació que fossin diferents els del disc original i els de les còpies.

La declaració dels pèrits s'ha acabat a tres quarts de dues, i Barrientos ha ajornat la sessió a dos quarts de quatre de la tarda, que és quan ha començat a declarar la principal acusada, Laura Borràs.

 

ARXIVAT A:
Laura Borràs
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut