L'objectiu d'aquest canvi és eliminar burocràcia (ACN/Laura Fíguls)

La baixa mèdica ja no s'ha de portar a la feina: així es gestiona a partir d'avui

El metge o la mútua envien el comunicat mèdic d'incapacitat temporal a la Seguretat Social, que comunica a l'empresa la informació rebuda

Actualitzat

A partir d'aquest dissabte 1 d'abril, els treballadors ja no han d'entregar a l'empresa el comunicat de baixa mèdica. Amb els canvis introduïts per la Seguretat Social, s'elimina la còpia per a l'empresa i ja no serà la persona que està malalta l'encarregada de portar-l'hi, sinó que serà una gestió telemàtica.

Fins ara, el treballador malalt tenia tres dies per entregar el document que el metge li donava i, si no ho feia, podia ser sancionat o, fins i tot, acomiadat.

L'objectiu d'aquest canvi és eliminar burocràcia i tràmits per als treballadors afectats, i que sigui l'administració la que, de manera telemàtica i automatitzada, assumeixi les gestions. Els metges, la Seguretat Social, les mútues i les empreses són ara els responsables d'intercanviar-se els documents necessaris.
 

Com es gestionen ara les baixes?

Aquest procés de gestió de les baixes, confirmacions o altes mèdiques canvia i, des d'avui, funciona de la següent manera:

  • El metge o la mútua envien el comunicat mèdic d'incapacitat temporal a la Seguretat Social, que, de manera immediata o amb un dia hàbil de marge com a màxim, comunicarà a l'empresa la informació rebuda.
     
  • Un cop rebuda la notificació, l'empresa té un màxim de 3 dies hàbils per formalitzar les dades necessàries a través del sistema RED per gestionar aquest tràmit. Si no ho fa dins del termini establert, serà sancionada.

La mesura, que entra en vigor amb l'inici del mes d'abril, es va publicar al BOE el passat 5 de gener.

Va ser un canvi impulsat, en part, per l'associació de víctimes de l'accident de Germanwings, ara fa 8 anys. La llei va permetre que el copilot anés a treballar estant de baixa mèdica per una depressió perquè no ho havia comunicat a l'empresa. Va ser el responsable de la tragèdia en provocar voluntàriament la caiguda de l'aparell amb l'objectiu de suïcidar-se i amb la conseqüència de la mort de les 150 persones que viatjaven a l'avió.

Aquests són els principals canvis del reial decret:

  • Només s'entregarà un comunicat de baixa, confirmació o alta al treballador.
     
  • La segona còpia, la de l'empresa, s'elimina i l'enviarà el personal mèdic de manera telemàtica.
     
  • La persona treballadora ja no és la responsable d'entregar el comunicat a l'empresa, l'entitat gestora o la mútua, per evitar tràmits feixucs per a qui està malalt o en situació d'incapacitat temporal.
     
  • En el cas de baixes de menys de cinc dies s'emetran al mateix temps els comunicats de baixa i d'alta mèdica, com fins ara. Si la persona afectada no s'ha recuperat, podrà demanar una revisió abans que es faci efectiva l'alta i el metge podrà emetre el comunicat de confirmació si encara no està en condicions de tornar a treballar.
     
  • Les baixes mèdiques de més de 5 dies inclouran la data de revisió mèdica prevista, com fins ara. Els terminis màxims en què s'han de fer aquestes revisions i les posteriors en cas de confirmació de baixa varien en funció de si la baixa mèdica és d'entre 5 i 30 dies, de 31 dies a 2 mesos o a partir dels 61 dies.
     
  • Les revisions mèdiques de confirmació de baixa o d'alta es podran avançar als terminis previstos quan l'empresa o la mútua ho considerin necessari, en funció de l'evolució del pacient.
     
  • Aquests canvis no afecten l'exèrcit, els funcionaris civils de l'administració de l'Estat i els de Justícia, que tenen una normativa pròpia.
ARXIVAT A:
SalutDrets laborals
Anar al contingut