Sense IVA reduït de tampons, compreses i copes menstruals a la nova llei de l'avortament
Una dona examina una copa menstrual en una botiga

Ja es poden recollir els productes menstruals gratuïts a la farmàcia: com s'ha de fer

Es podrà escollir entre copes, calces menstruals i compreses de roba amb el codi QR de La Meva Salut

RedaccióActualitzat

A partir d'avui, es poden recollir a la farmàcia els productes reutilitzables per a la menstruació que distribueix la Generalitat de forma gratuïta. Es pot escollir entre una copa, unes calces menstruals o un parell de compreses reutilitzables.

Només caldrà presentar el codi QR personal que es troba dins l'aplicació La Meva Salut. Les més de 3.280 farmàcies d'arreu de Catalunya també s'encarregaran d'oferir assessorament a les persones interessades en els productes.

"Som el primer país del món que distribuirà de manera universal i gratuïta productes menstruals acompanyats d'informació de qualitat i assessorament", ha explicat la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge.

Es calcula que 2,5 milions de persones entre 10 i 60 anys es podran acollir a aquesta mesura.


Com s'ha de fer?

Per obtenir el producte desitjat, la persona interessada només haurà de presentar el codi QR, individual i intransferible, que obtindrà a l'aplicació La Meva Salut.

En el cas que, tot i això, no aparegui el codi QR, s'ha habilitat un formulari en la mateixa aplicació per sol·licitar-lo.

En el moment del lliurament, els farmacèutics explicaran quins són els productes menstruals que es reparteixen i assessoraran per tal que el producte s'ajusti a les necessitats de cada persona.

Per això recomanen anar a la farmàcia amb temps per escollir el producte després de rebre la informació i l'assessorament especialitzat.

L'entrega del producte serà immediata sempre que la farmàcia en tingui unitats disponibles. En el cas que no es trobi la talla que es necessita es pot sol·licitar i ha d'arribar a la farmàcia en 24/48 hores. Si una persona ja ha fet la reserva d'un producte a la farmàcia, el codi QR quedarà temporalment bloquejat, fins que vagi a recollir-lo allà on l'ha demanat.

Fins quan es pot recollir?

El codi QR estarà actiu a l'espai de La Meva Salut mentre no s'hagi demanat el producte a la farmàcia. No caduca i estarà disponible fins al 2025. Un cop lliurat, el codi es desactivarà.

Per poder donar resposta als dubtes de la ciutadania amb la distribució dels productes menstruals reutilitzables, s'han habilitat dues línies de comunicació específiques.

El telèfon 061 de Salut Respon, i la finestra "Equitat menstrual", del Gestor de Consultes de la Generalitat.

Aquestes són les opcions d'higiene menstrual que ofereixen les farmàcies de forma gratuïta (ACN)

Foment dels drets sexuals i reproductius

El repartiment gratuït de productes menstruals forma part del Pla integral d'equitat menstrual i climateri 2023-2025, impulsat pel Departament d'Igualtat i Feminismes.

La compra i distribució de productes té un pressupost de 8,5 milions d'euros.

L'objectiu de la mesura, per una banda, és combatre la pobresa menstrual: es calcula que 2 de cada 10 dones han patit alguna dificultat econòmica a l'hora d'adquirir compreses.  

A més, amb els productes reutilitzables es busca contribuir a la justícia climàtica. Cada any es generen 9.000 tones de residus de compreses i tampons d'un sol ús. 

El pla, d'una seixantena de mesures, també preveu l'educació menstrual en la infància i l'adolescència, per evitar que sigui un tabú, o la instal·lació de dispensadors de productes orgànics en edificis públics.


4 de cada 10 dones no poden comprar els productes menstruals que voldrien

segons dades del Centre d'Estudis d'Opinió, quatre de cada deu dones no poden comprar els productes menstruals que voldrien, i gairebé una quarta part reconeixen que en alguna ocasió han reutilitzat compreses d'un sol ús. Hem preguntat a algunes dones pels preus d'aquests productes i la despesa que els suposa. 

 

ARXIVAT A:
Feminisme
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut