La guerra a Gaza amenaça d'estendre's a la regió (Reuters)

Israel revela els seus plans a Gaza un cop acabi la guerra: ni Hamas ni repoblament

El cap de la diplomàcia nord-americana, Antony Blinken, viatja a la regió amb l'objectiu d'evitar que el conflicte s'estengui, mentre Israel amenaça de portar-lo al Líban

Actualitzat

Israel comença a revelar el seu pla per a Gaza després de la guerra contra Hamas. Són només grans directrius, però deixen clar que ni es preveu que Hamas recuperi el control de Gaza ni es repoblarà el territori amb civils israelians. 

Tampoc es contempla una administració israeliana del territori. Segons el Ministeri de Defensa, seran els palestins --sense especificar quina entitat-- els que n'assumeixin la gestió. Ho faran, però, amb un rol limitat i sempre que no hi hagi cap acció hostil contra Israel.

I és que l'exèrcit israelià mantindrà la llibertat d'acció per neutralitzar qualsevol hipotètica nova amenaça. De facto, significa que Israel lligarà curt qualsevol acció contrària i conservarà el control general de la seguretat a Gaza.

Tot plegat ho ha fet públic el ministre de Defensa, Yoav Gallant, abans de lliurar tots els detalls del pla al gabinet del primer ministre, Benjamin Netanyahu. 

Una estratègia que s'anomena "quatre cantonades" i que també preveu que una força multinacional s'encarregui de reconstruir el territori després de la destrucció que han provocat les bombes.

Segons el document, l'operació militar continuarà fins que s'alliberin els ostatges, s'acabi amb Hamas i s'elimini qualsevol amenaça militar des de la Franja.

El ministre de Defensa d'Israel, Yoav Gallant (Elad Malka/Europa Press)

Desacord sobre l'endemà de la guerra

El pla toparà amb gairebé tota probabilitat amb l'adversativa dels palestins. En les darreres setmanes, els analistes han discutit diferents escenaris entorn de l'endemà de la guerra, com el retorn a Gaza de l'Autoritat Palestina de Mahmoud Abbas, que actualment governa Cisjordània.

Però aquesta opció sembla convèncer poc la població. Segons una enquesta recent d'un institut independent de Ramal·lah, gairebé dos terços dels palestins enquestats (64%) creuen que Hamas mantindrà el control de Gaza després que acabin els combats.

Un 11% dels enquestats prediuen un govern de l'Autoritat Palestina, però sense Abbas, i amb prou feines un 7% amb aquest últim.


Blinken viatja amb l'objectiu d'evitar la taca d'oli

El plantejament del ministre Gallant també suscitarà el rebuig del sector ultraortodox del govern, que reclama l'expulsió de Gaza de la població palestina i la tornada dels colons jueus.

Els països de la regió ja s'han afanyat a repudiar aquesta opció, inclosos els aliats d'Israel, que la titllen d'"extremista" i "inviable". El temor principal és que el conflicte s'estengui a tota la regió.

En aquest context, aquest divendres torna al Pròxim Orient el cap de la diplomàcia nord-americana, Antony Blinken, que té com a objectiu principal evitar la taca d'oli. Una possibilitat que ha arrelat amb força aquesta setmana, després de la mort del número dos de Hamas al Líban en un atac amb dron.

Blinken hi aterra l'endemà que aquest dijous Israel hagi advertit als Estats Units que el termini per portar la guerra al nord s'està acabant. Israel diu tenir poca paciència després de mesos embrancats en un intens foc creuat amb Hezbollah a la frontera del Líban.

La diplomàcia nord-americana treballa a contrarellotge per mediar entre les parts, mentre falta per veure com es concretarà l'amenaça de venjança del líder del grup xiïta, Hassan Nasrallah, a Israel.

Antony Blinken, en una visita a Israel el mes de novembre passat (Reuters/Saul Loeb)

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsIsraelGazaGuerra a Gaza
Anar al contingut