Surten a la llum nous casos d'agressions sexuals en grup al Màgic Badalona

Investiguen tres agressions sexuals més al centre comercial Màgic de Badalona

La mare d'una de les menors agredida al Màgic per un grup de nois l'agost passat denuncia l'abandó de les institucions

RedaccióActualitzat

Els Mossos investiguen tres agressions sexuals més al centre comercial Màgic Badalona. Segons la policia, són casos "de naturalesa diferent" que a priori no estan relacionats amb el de la nena d'11 anys que va ser víctima d'una agressió sexual múltiple el mes de novembre, que es va saber aquest mes de març. Tot i així, encara s'estan investigant i, per tant, no ho descarten "de forma categòrica".

De les quatre agressions sexuals que s'estan investigant en aquest recinte, tres serien grupals i a noies menors d'edat, segons les famílies de les víctimes.

Aquest dimecres, la mare d'una d'elles, una noia de 17 anys que va ser agredida l'agost passat per un grup de nois que la van portar als lavabos amenaçant-la amb un ganivet, ha explicat el "calvari" que està passant la seva filla i ha denunciat "l'abandó de les institucions a les víctimes" un cop fan el pas de denunciar.

La portaveu dels Mossos d'Esquadra, Montserrat Escudé, ha dit que no podia parlar de cap cas concret, però ha confirmat aquest dimecres que "s'ha detectat un augment de víctimes en l'àmbit dels menors i un augment de les persones autores menors d'edat", i que això està marcant l'operativa policial en la investigació de les agressions sexuals.


Les famílies reclamen ajudes concretes i immediates

Aquest dimecres, diversos col·lectius han convocat una roda de premsa per explicar altres casos d'agressions al Màgic de Badalona denunciats. Es tracta del Comitè de Mares contra la Violència Sexual a Badalona, l'organització feminista Lliures i Combatives i el Sindicat d'Estudiants, que denuncien que les víctimes han estat abandonades per tothom, tant per les institucions com pel sistema sanitari, la policia i el mateix centre comercial.

Durant la compareixença ha intervingut la mare d'una de les víctimes, que ha denunciat el "calvari" que la seva filla està passant des de l'agressió, l'agost passat, i que encara no han rebut cap mena de suport. Teresa Prados denuncia "l'actitud nefasta dels Mossos, que les han  maltractat i han posat en dubte la seva versió" i que, mesos després, encara no ha rebut suport psicològic, tot i que la menor "ha paral·litzat la seva vida i no pot ni aixecar-se del llit". 

La noia, que té 17 anys, va ser agredida per un grup de 10 nois als quals no coneixia i que la van fer anar als lavabos del Màgic amenaçant-la amb un ganivet. Mentre un grup es va quedar fora vigilant, dos nois la van violar i quan l'anava a agredir un tercer, la noia va poder sortir corrents i fugir. La mare ha explicat que la menor va demanar ajuda a un vigilant del centre comercial, que no li va fer cas.

 

La família d'una de les menors agredides al Màgic ha denunciat "l'abandó" a les víctimes (CCMA)

També ha denunciat que els Mossos no l'han volgut informar de si han localitzat i detingut els agressors o no. En canvi, l'alcalde de Badalona, Rubén Guijarro ha assegurat aquest migdia, en una roda de premsa, que la policia li ha dit que "ja han estat identificats".

La menor va trigar tres mesos a explicar l'agressió a la família, diu la mare, "perquè no tenia forces, estava enfonsada". Al desembre, van demanar ajuda al servei públic d'acompanyament psicològic de Badalona on, assegura la mare, només li van donar pastilles per dormir. Al gener la van derivar a Can Ruti, però l'hospital no la va trucar fins aquest mes de març, tres mesos més tard. En tot aquest temps, la noia no ha anat a l'institut i no es veu amb cor per sortir de casa, ha explicat la seva mare.

Al febrer van interposar denúncia davant els Mossos que, segons el relat de la família, primer no la creien i després "volien que identifiqués algú" a qui la noia no reconeixia com a cap dels agressors.

"Va passar un calvari. Va sortir plorant i tremolant. L'actitud dels Mossos va ser nefasta."

La mare d'aquesta víctima també ha afirmat que coneix un altre cas de primera mà, d'una altra menor agredida als lavabos del Màgic, però que "té por i no s'atreveix a denunciar".

L'Ajuntament els ha promès ajuda, "sense concretar-la"

Teresa Prados ha explicat que aquest dimarts, després d'anunciar que farien una compareixença pública, l'alcalde de Badalona la va trucar per oferir-li "tota l'ajuda, però sense concretar res". "Li vaig dir que necessitava ajuda psicològica, jurídica i tot el suport, que què m'oferia", explica, "però tot eren paraules buides".

Per això ha decidit fer públic el seu cas i recordar les víctimes "que no estan soles i que no en tenen la culpa ni estaven al lloc equivocat" perquè, denuncia, "també són víctimes del judici de l'entorn social, mediàtic i de les institucions". El que ha fallat, avisa, "és el sistema sencer."

"Volem dimissions, perdons, suport, acompanyament, eines i que no torni a passar."

Des del Sindicat d'Estudiants, per la seva banda, han fet una crida concreta i urgent al departament d'Educació:

"Implantar immediatament una assignatura d'educació sexual i inclusiva obligatòria i avaluable a les escoles i instituts".

Una assignatura, han demanat, "impartida per professionals contra la violència masclista, l'LGTBIfòbia i la salut mental" i no "pels mateixos Mossos que tracten les famílies i les víctimes i que no les creuen, les criminalitzen, no les ajuden i perpetuen l'abandonament."

L'alcalde de Badalona ha confirmat que va parlar amb la mare i assegura que estan revisant, amb altres administracions, els protocols d'actuació i intervenció. L'objectiu és detectar i prevenir possibles nous casos als centres comercials i espais d'oci de la ciutat:

"He parlat amb la mare del cas que s'ha conegut ara. Li hem donat tot el nostre suport, tots els instruments que tingui l'Ajuntament a l'abast i si ha fallat algun protocol, el canviarem, evidentment. Quan passa una cosa així, el que ha fallat és tot: la societat, els valors, l'educació."

El consistori també manté la voluntat de personar-se com a acusació popular per defensar aquests casos de víctimes d'agressió sexual.

L'alcalde de Badalona diu que revisaran els protocols i, si cal, els canviaran (CCMA)

Mossos i Guàrdia Urbana patrullaran pel Màgic

L'Ajuntament de Badalona assegura que des del moment que s'han conegut aquests fets, s'han activat els recursos municipals per posar-los al servei de les víctimes i ha anunciat que es reforçarà la seguretat exterior i interior del centre comercial Màgic Badalona.

El consistori s'ha reunit aquest dimarts amb l'Hospital Germans Trials i Pujol, la Guàrdia Urbana, els Mossos i el mateix centre comercial per abordar la situació. Les mesures de reforç passen pel patrullatge a peu d'agents de Mossos i Guàrdia Urbana, segons ha explicat l'alcalde de Badalona, Rubén Guijarro:

"Vivim amb consternació el fet que hagin aparegut més casos, algun cas més. Condemnem totes aquestes agressions d'una manera ferma i s'estan redoblant els esforços tant des del centre comercial, en matèria de seguretat, com des de la col·laboració entre la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra. Fins i tot la nostra Guàrdia Urbana està fent patrullatge in situ."


El Màgic investiga l'actuació del personal de seguretat

El centre comercial Màgic, per la seva banda, no ha volgut fer declaracions però ha assegurat que estan col·laborant amb la policia i han reforçat la seguretat privada. També que han canviat l'orientació de les càmeres de seguretat assessorats per Mossos i Guàrdia Civil per tenir més controlats els accessos als lavabos i que han obert una investigació interna sobre l'actuació dels agents de seguretat privada. Les imatges de les càmeres es guarden durant 30 dies.

En el primer cas denunciat al març, la nena d'11 anys que va ser víctima d'una violació també va dir que el vigilant de seguretat no l'havia ajudat. La menor no va ser capaç de denunciar els fets fins que unes setmanes més tard el seu germà, que després ha estat amenaçat de mort, va dir que havia sentit que circulava un vídeo de l'agressió a les xarxes socials.

La policia només ha detingut dos dels presumptes autors, perquè un no ha estat identificat i tres són menors de 14 anys i, per tant, inimputables.

L'alcalde de Badalona ha assegurat aquest migdia que ha remès una carta al president de govern espanyol per fer els canvis legislatius a la llei del menor perquè aquestes agressions no quedin impunes:

"El missatge que ens traslladen els Mossos és que aquestes persones estan identificades, que se'ls fa el seguiment policial que toca i que no repetiran aquests fets. Jo vaig més enllà: crec que no haurien d'estar al carrer. Liderarem els canvis legislatius perquè els agressors sexuals, tinguin l'edat que tinguin, no quedin impunes."

 

ARXIVAT A:
Violència masclistaMenorsAgressió sexual
Anar al contingut