Captura del vídeo de l'ataca d'un catamarà a una orca
El vídeo que va alertar la Guàrdia Civil s'ha fet viral a les xarxes socials

Investiguen els tripulants d'un catamarà per disparar contra una orca a Tarifa

Les imatges, enregistrades per una embarcació d'una empresa d'albirament de cetacis, mostren com es disparen diversos projectils contra l'animal

RedaccióActualitzat

La Guàrdia Civil investiga els tripulants d'un catamarà que han admès que van disparar contra una orca en aigües de l'estret de Gibraltar, a poques milles de Tarifa. Va passar aquest dijous i el vídeo del moment es va viralitzar a les xarxes socials. 

A les imatges, enregistrades per una embarcació d'una empresa d'albirament de cetacis de la zona, es veu com es dispara diverses vegades el que podrien ser unes bengales contra l'animal, que es troba davant del vaixell. Se senten botzines, crits i xiulets entre les persones a bord de les dues embarcacions.

El Partit Animalista (Pacma) va denunciar els fets, subratllant que les orques estan catalogades com a espècie vulnerable al Catàleg Espanyol d'Espècies Amenaçades (CEEA), i per això, diuen, "està absolutament prohibida qualsevol actuació feta amb l'objectiu de matar-les, capturar-les, perseguir-les o molestar-les".

Des del Pacma també destaquen que les recomanacions en cas de trobar-se orques són "tot el contrari" del que s'observa en les imatges: s'han d'arriar les veles i navegar a motor, evitant aturar-se i navegant en línia recta, el més ràpid possible, cap a aigües menys profundes o fins que les orques perdin l'interès, així com avisar a Salvament Marítim.

Possibles conseqüències penals

A partir del vídeo, la investigació de la Guàrdia Civil va constatar que el catamarà es dirigia cap a un port d'Almeria i es va establir un dispositiu per vigilar i controlar les aigües territorials d'aquesta província.

Els agents han localitzat l'embarcació, que està fent la volta al món, al port d'Almerimar. Allà, han identificat els ocupants i han registrat el vaixell, sense trobar més elements pirotècnics o explosius. La policia assegura que la tripulació ha reconegut els fets i ha mostrat una "total col·laboració, facilitant la documentació i registre del vaixell".

El Seprona ha obert una investigació criminal per aclarir si els fets poden ser constitutius de delicte, així com d'infracció administrativa al patró de l'embarcació i a la persona que va fer ús del dispositiu pirotècnic per fer fora l'espècie protegida.
 

Una vintena d'atacs d'orca a velers

Des de principi d'any i fins a principis de juny, hi ha hagut almenys 25 atacs d'orques a velers a la zona de l'estret de Gibraltar. L'incident més greu es va donar el mes passat al port de Barbate, a Cadis, on els cetacis van acabar enfonsant un vaixell que era remolcat.

Tot i això, en la majoria dels casos es dediquen a envoltar l'embarcació o bé li trenquen algun element i després marxen.

 

ARXIVAT A:
Maltractament animalGibraltar
Anar al contingut