"Indefensió jurídica": quin futur té la petició de suspendre el judici a Laura Borràs?

Els advocats de Borràs al·leguen indefensió, pel suposat pacte entre la Fiscalia i les defenses dels altres dos acusats d'una rebaixa de pena a canvi d'inculpar Borràs

Actualitzat

La primera jornada del judici a Laura Borràs va estar marcada per la discussió entre la defensa de la presidenta del Parlament suspesa i els lletrats dels altres dos acusats pel suposat acord d'Isaías Herrero i Andreu Pujol d'una rebaixa de la condemna a canvi d'inculpar la líder de Junts.

Una de les advocades de Borràs, Isabel Elbal, va retreure a les altres defenses que, després d'un treball coordinat, l'existència d'un possible pacte amb el ministeri fiscal per incriminar-la generava indefensió jurídica. Un perjudici pel qual demanaven la suspensió del judici: "La indefensió material s'ha creat des del moment en què s'ha negociat."

La defensa d'Herrero va negar l'existència de cap pacte: "Cada defensa pot seguir la seva defensa de manera legítima."

Unes converses que la fiscal, Assumpta Pujol, ha esquivat, malgrat que la defensa de Laura Borràs assegura que té provades: "Aquest acord no s'ha formalitzat."
 

Indefensió jurídica?

Experts consultats per TV3 han negat que els suposats pactes de la Fiscalia amb alguna de les defenses dels acusats suposin una vulneració del dret a la defensa i que, alhora, es pugui al·legar una indefensió.

L'advocat penalista Marc Molins admet que aquesta pràctica amb el ministeri fiscal és habitual: "És perfectament ètic i legítim en la mesura que el pacte no quedi condicionat a donar una determinada versió." A més, afegeix, "és legítim en la mesura que el tribunal, una vegada valora la testifical dels que han pactat, la valori amb la cautela que exigeix el fet que aquella persona ha arribat a un acord."

"És legítim i ajustat al dret i es manté que sigui un judici amb totes les garanties i presidit pels principis del dret de defensa i la presumpció d'innocència."

Molins apunta que la jurisprudència del Tribunal Suprem havia estat tradicionalment reticent als pactes de la Fiscalia amb algunes de les parts acusades: "Semblaria que es genera una petita anomalia processal perquè els acusats mantenen la seva condició però amb un privilegi per haver assolit algun acord."

Ara bé, l'advocat explica que aquesta possibilitat s'ha normalitzat en els últims anys i, de fet, la futura llei d'eficiència processal recollirà entre els seus articles la conformitat parcial i com ha de continuar un judici on es produeixi aquest fet.

Laura Borràs, en l'inici del judici al TSJC (ACN/Jordi Borràs)

Suspensió del judici?

L'advocada penalista Mireia Balaguer remarca que la controvèrsia argumentada per la defensa de Laura Borràs no té fonament jurídic perquè no es vulnera el dret de defensa. Balaguer assegura que tampoc és un motiu per suspendre el judici a la presidenta del Parlament suspesa.

"No hi ha cap antecedent jurisprudencial que acordi una suspensió per aquest motiu i, per tant, no hi ha indefensió."

Malgrat això, la defensa havia anunciat la petició d'una dispensa al Col·legi de l'Advocacia de Barcelona per poder aixecar el secret professional i exposar les proves de l'estratègia conjunta amb les altres defenses.

Marc Molins afegeix que la petició de suspensió no hauria de prosperar, perquè la causa al·legada pels advocats de la presidenta de Junts per Catalunya no està prevista en la llei d'enjudiciament criminal: "Em costa entendre com es relaciona el secret de les comunitats dels lletrats amb aquest cas tan concret. La defensa no té el dret d'exigir a l'altra part que es comporti com voldrien que es comportés."

"Cada defensa és autònoma i els consorcis defensius que plantegen els lletrats de Laura Borràs no són exigibles des d'un punt de vista conceptual."

Balaguer apunta que una inculpació pactada contra Borràs no alteraria de facto el procediment judicial: "És legítim desmarcar-se, perquè la declaració d'un acusat és dinàmica i no està limitada a dir la veritat." La lletrada també es qüestiona la utilitat de demanar la dispensa al Col·legi de l'Advocacia.

"Què aporta al procediment? Les converses formen part de l'estratègia de la defensa i els testimonis de referència tenen escàs valor a efectes de prova. La sol·licitud de la suspensió per aquest motiu és dèbil."

Els experts consultats dubten que prosperi la petició de nul·litat de tot el procediment i la suspensió del judici que reclama la defensa de Laura Borràs. Seran unes qüestions que el tribunal haurà d'acabar de resoldre dimarts.

ARXIVAT A:
JudicialJxCatLaura BorràsTSJC
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut