El Pont de Vilomara

Un virulent foc crema més de 1.200 hectàrees al Bages, amb centenars d'evacuats

S'ha demanat el confinament dels habitants del Pont de Vilomara, Navarcles i Sant Fruitós de Bages i el foc ha afectat almenys 17 habitatges

RedaccióActualitzat

Actualització de la notícia: Estabilitzat l'incendi del Bages, després d'afectar 1.700 hectàrees

Un incendi crema des de diumenge al migdia al Bages, una de les zones més afectades per la sequera a Catalunya.

El foc ha cremat més de 1.200 hectàrees, una part de les quals són dins el parc natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, i té un potencial de fins a 6.000 hectàrees.

Hi ha cinc municipis afectats: les flames han començat al Pont de Vilomara, on hi ha 783 hectàrees cremades, Talamanca, amb 214 hectàrees, Sant Fruitós de Bages, amb 207 hectàrees, Sant Vicenç de Castellet, amb 27 hectàrees, i Navarcles, sense superfície cremada però amb la població confinada i alguns desallotjats.

 

Més de 200 persones han estat desallotjades i han passat la nit fora de casa, distribuïdes en tres centres d'atenció. Són veïns de les urbanitzacions River Parc, les cases de Can Riera i les Brucardes, de Sant Fruitós de Bages.

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha explicat que hi ha una "afectació important" en algunes cases d'aquestes urbanitzacions, on el foc ha malmès almenys 17 propietats. Elena ha destacat que, malgrat la virulència del foc, no s'han de lamentar danys personals, amb l'excepció de quatre ferits lleus per cop de calor i cremades menors. Tots els ferits ja han rebut l'alta.

En aquestes imatges es pot veure com les flames són molt a prop d'algunes cases:


No se saben encara les causes del foc, que ha començat poc abans de la una del migdia.

En l'incendi s'han mobilitzat 350 professionals i més de 120 dotacions aèries i terrestres, entre elles "pràcticament tots" els mitjans aeris d'extinció de Catalunya, ha precisat el conseller.

El nombre d'efectius s'ha anat incrementant durant la tarda davant la virulència del foc i es mantindran actius durant tota la nit, a excepció dels mitjans aeris, que s'han hagut de retirar per la falta de llum.


Els bombers han donat prioritat durant tota la tarda a protegir les zones residencials i tancar parcialment el flanc esquerre de l'incendi.

David Borrell, l'inspector en cap dels Bombers, ha dit que durant la nit, quan es preveu un lleuger descens de la temperatura, l'esforç dels bombers se centrarà a frenar el cap (que avança en direcció nord) i el flanc esquerre, el que és a tocar de la C-16, que ja estan en part estabilitzats.

La voluntat dels equips d'extinció és anar tancant perímetre de la cua fins al cap i arribar a Rocafort a primera hora de dilluns. Com ha passat diumenge, dilluns s'esperen de nou temperatures extremes i això pot fer revifar amb força el foc. El cos vol que, arribada l'hora de màxima adversitat meteorològica, "l'afectació sigui la menor possible".

Un cop fet això també es treballarà per evitar que les flames avancin en el flanc dret, el que toca al parc natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac.


El foc ha arribat a tocar de la C-16. La via està tallada en els dos sentits de la circulació des de mitja tarda de diumenge:  


Amb l'onada de calor, es donen les pitjors condicions per a un incendi: temperatures molt altes, humitat molt baixa, del 15%, i un vent de marinada, que ha empès el foc cap al nord, on hi ha una extensió de bosc abundant.

El foc ha arribat fins al monestir de Sant Benet, però no es tem per l'edifici ni el seu entorn.

El monestir de Sant Benet de Bages, amb les flames a tocar
El monestir de Sant Benet de Bages, amb les flames a tocar (Ferran Vila)

En previsió d'un dilluns de calor extrema, el conseller Elena considera necessari que "tots els efectius possibles" se centrin a atacar "un únic incendi", el del Bages. Per això, ha demanat molta prudència a la població.

A més, ha insistit que dilluns serà un dia molt complicat a la Catalunya Central i al conjunt del país, i no es descarta que es puguin prendre noves restriccions i prolongar-ne d'altres.

Membres de les ADF treballant al foc del Pont de Vilomara
Membres de les ADF treballant al foc del Pont de Vilomara (ACN/Nia Escolà)

Confinaments i evacuacions

En un primer moment, s'ha demanat el confinament de la urbanització de River Parc i les cases de Can Riera, una petició que finalment s'ha estès a tot el municipi. El nucli disseminat de Can Riera, que pertany al Pont de Vilomara, ha estat el primer a ser evacuat.

Passats dos quarts de cinc de la tarda s'ha començat a evacuar la primera línia de cases del Pont de Vilomara més propera al foc i també la urbanització de les Brucardes, de Sant Fruitós de Bages. Protecció Civil avisa que cal evacuar en direcció a l'interior dels nuclis de població (sense desplaçar-se a altres poblacions).

Els ajuntaments de Navarcles i de Sant Fruitós de Bages han demanat a tota la població que es confini a casa. 

 


La Creu Roja ha preparat un centenar de llits per a les persones desallotjades que passin la nit a la sala polivalent del Pont de Vilomara, l'espai que s'ha habilitat per als veïns que han hagut d'evacuar les seves cases per la proximitat de l'incendi forestal.

Una veïna del Pont de Vilomara marxa amb algunes pertinences de casa, a la primera línia de foc
Una veïna del Pont de Vilomara marxa amb algunes pertinences de casa seva, a la primera línia de foc (ACN/Nia Escolà)

Protecció Civil demana que els habitants de la zona no marxin pel seu compte i esperin indicacions dels serveis d'emergència.

 

Un foc visible des de molts punts

El núvol de fum de l'incendi del Pont de Vilomara és visible des de diversos punts de la Catalunya Central:

El foc que ha començat al migdia al Pont de Viloma
El foc que ha començat al migdia al Pont de Vilomara, vist des de Manresa (Anna Ferrer)

Les flames i el núvol de fum de l'incendi són també han estat visibles des de l'abadia de Montserrat:

 

Protecció Civil ha rebut unes 500 trucades alertant del foc, i el Pont de Vilomara ha activat el seu pla d'emergències municipal. També s'ha desallotjat la piscina municipal perquè els bombers hi puguin agafar aigua, i s'ha habilitat la sala polivalent de la població per si hi ha evacuacions.

Mossos demana a tothom que sigui a prop de les zones de risc de l'incendi que es confini a casa per evitar riscos i facilitar la feina dels serveis d'emergències que treballen en l'extinció.

Carreteres tallades

Hi ha diverses carreteres tallades a causa de l'incendi. L'autopista C-16 està tallada des del quilòmetre 50 al 57 en tots dos sentits, a l'altura de Sant Fruitós de Bages.

Per facilitar el desplaçament dels vehicles de Bombers i dels equips d'emergències també s'han tallat la BV-1224, BV-1225 i BV-1229 i els accessos a la C-55 des de Sant Vicenç de Castellet i el Pont de Vilomara.

Imatges aèries de l'incendi, que és visible des de molts punts
Imatges aèries de l'incendi, que és visible des de molts punts (Agents Rurals)(Agents Rurals)

El refugi de gossos El Tuc, situat al Pont de Vilomara, ha fet una crida de voluntaris per evacuar els animals del centre davant l'avanç de les flames. En poca estona han aconseguit treure tots els animals del refugi i buscar-los ubicacions segures.

El parc natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, on ja han entrat les flames, és un dels espais d'interès natural tancats als visitants des de divendres per l'onada de calor.

 

ARXIVAT A:
IncendisBombers
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut