El creuer amarrat al port de Barcelona no pot salpar fins que no se solucioni la situació (ACN/Ariadna Comas)

Immobilitzat a Barcelona un creuer amb 1.500 passatgers perquè 69 tenen visat fals

Els ciutadans, de nacionalitat boliviana, asseguren que els han estafat

Un grup de 69 ciutadans bolivians, entre els quals hi ha 14 menors, no poden desembarcar d'un creuer amarrat al port de Barcelona perquè viatgen amb visats falsos, segons la Policia Nacional. Els documents no són vàlids per entrar a l'espai Schengen europeu. Per la seva banda, els afectats asseguren que han estat víctimes d'una estafa.

Aquest problema impedeix salpar al creuer, amb 1.500 passatgers a bord, fins que les autoritats hi trobin una solució. La Policia Nacional i la delegació del govern espanyol estan treballant juntament amb el ministeri bolivià d'Exteriors i la companyia MSC Cruceros.

Fonts de la Policia Nacional han informat que els visats d'aquests ciutadans bolivians no són vàlids i que estan investigant si els responsables del creuer tenien coneixement d'aquesta presumpta infracció.

El govern de Bolívia ha dit en un comunicat que la seva ambaixada a Espanya i el consolat general a Barcelona estan fent les gestions pertinents per atendre aquest cas, però que la diferència horària de sis hores amb el país sud-americà dificulta les gestions coordinades amb les autoritats espanyoles i amb l'empresa MSC Cruceros.

Estafats en la compra dels bitllets

Segons el comunicat, aquestes persones van embarcar al creuer MSC Armonia al Brasil per "cobrir una ruta a la mar Mediterrània". Jeni Cortiles, representant d'una associació de bolivians a Barcelona que ha parlat al programa "Tot es mou" de TV3 com a portaveu dels afectats, ha explicat que els afectats van comprar un pack de creuer més visat a una agència de viatges que els hauria estafat.

"A part de la falsificació dels visats, també s'han adonat que el bitllet de tornada estava anul·lat sense que ho sabessin els afectats."

Cortiles explica que per viatjar des de Bolívia, a més del visat, se'ls exigeix comprar bitllets d'anada i tornada, sigui en creuers o bé en avió.

Aquests ciutadans bolivians van embarcar al Brasil fa unes dues setmanes, i el seu destí final era Barcelona. Amics i familiars els esperaven en atracar dimarts a les 7 del matí, entre els quals, segons Cortiles, hi havia els pares de la quinzena de menors que formen part d'aquest grup, els quals "segons la llei del menor no poden estar privats dels pares", remarca.

Buscant una solució

L'executiu bolivià exigeix a MSC Cruceros una "solució immediata" per a aquests ciutadans, ja que "la seva obligació era corroborar els documents d'entrada o sortida a qualsevol destinació on ofereixi els seus serveis" per evitar "aquest tipus d'imprevistos".

Els 1.500 passatgers a bord de l'MSC Armonia no poden continuar el seu creuer pel Mediterrani (EFE/Quique Garcia)


La companyia MSC Cruceros ha admès que aquests passatgers viatjaven amb una documentació no vàlida tot i que "semblava que tinguessin documentació apropiada a l'embarcament al Brasil". Afegeix que no ha estat fins al moment de desembarcar a Barcelona que les autoritats l'han informat que els visats no són vàlids per entrar a l'àrea Schengen, per la qual cosa no han pogut desembarcar.

La situació és complexa i urgent, ja que no només afecta aquests ciutadans bolivians sinó a tots els passatgers del creuer.
 

1.500 passatgers sense poder salpar

L'MSC Armonia tenia previst continuar el seu viatge pel Mediterrani dimarts a les 4 de la tarda per arribar al port d'Ajaccio, a Còrsega, aquest dimecres. Un comunicat al passatge del capità de la nau, Pietro Scarpato, els informava dimarts de la situació i anunciava que aquesta escala quedava suspesa a l'espera que aquest dimecres a les 10 poguessin salpar cap a Civitavecchia, a prop de Roma. El creuer té previst un recorregut per diversos ports fins a arribar a Croàcia.

A alguns d'aquests passatgers el retard els deixa sense vacances, com ha dit a TV3 Joan Frederic Cano, que acabava el seu creuer a Venècia. 

"Aquest viatge està perdut, de sis dies ja n'he perdut tres. Què faig? Agafo un avió, vaig a Venècia i torno. No sé què faré. Segurament me'n vaig cap a casa." 

Mentre no poden continuar el viatge, la resta de passatgers han pogut baixar del creuer i, segons fonts d'MSC, se'ls han ofert visites a Barcelona amb autocars per traslladar-los al centre de la ciutat.

Un visat que es podria suprimir

Els ciutadans bolivians no necessitaven visat per fer viatges de curta estada, fins a 90 dies, als països que formen part de l'espai Schengen fins al 2007, quan va entrar en vigor una decisió adoptada pels governs europeus per respondre a l'augment del flux migratori procedent de Bolívia.

El 2015, el govern bolivià i la Unió Europea van iniciar negociacions per suprimir el requisit del visat Schengen per als bolivians que facin viatges de curta durada a aquests països.

L'assumpte es va tornar a abordar el 2022 en un diàleg d'"alt nivell" a La Paz, tot i que actualment continua vigent l'exigència del visat per als bolivians.

ARXIVAT A:
MigracionsUnió EuropeaTurismePolicia NacionalBolívia
Anar al contingut