València / La Paz

Milers de bolivians fan mans i mànigues per entrar a Europa abans que els obliguin a dur visat

El cas d'un creuer amb mig miler de persones a bord, 86 de les quals indocumentades, ha fet sortir a la llum pública els nous mètodes que s'empesquen els immigrants il·legals per entrar a la Unió Europea. En aquest vaixell cap dels sense papers ha pogut tocar terra ferma en els tres ports als que ha fet escala a Espanya. El govern bolivià diu que Madrid és lliure de fer el que vulgui i no s'oposa a les repatriacions. La Paz admet que el flux migratori cap a Espanya és "alt i desordenat".

Actualitzat
El creuer "Sinfonía", que va sortir del Brasil, va arribar dimecres a València, on les autoritats d'Immigració van impedir que els bolivians desembarquessin, tal com ja havia passat anteriorment als ports de Tenerife i Cadis. L'actuació de la policia espanyola ha arribat després d'una ordre de la Comissaria General d'Estrangeria de Madrid, davant les sospites que pugui tractar-se d'immigrants il·legals.

A partir de l'1 d'abril, els ciutadans de Bolívia necessitaran un visat per poder entrar als països que integren la Unió Europea (UE), entre els quals hi ha Espanya. L'èxode de bolivians cap a Espanya ha anat en augment les últimes setmanes, ja que tots volen ingressar a la UE abans que sigui obligatori el visat. Tant, que fins a final de mes ja no queden bitllets a les dues principals aerolínies del país.

En els últims dies, centenars de bolivians que intenten entrar a Espanya abans de l'aplicació del visat obligatori estant sent repatriats. Familiars i juristes denuncien que moltes expulsions es fan de manera irregular.

El govern de Bolívia ha dit que Espanya té sobirania per decidir qui pot ingressar al seu territori, en referència als 86 bolivians que viatgen en un vaixell i no han estat autoritzats a desembarcar en territori espanyol. "No podem fer-hi res, només podem demanar que els tractin bé, però no obligar que els admetin", ha declarat el viceministre bolivià d'Afers Estrangers, Hugo Fernández.

L'executiu bolivià ha enviat diverses notes verbals urgents a Madrid per obtenir informació sobre els motius que han impedit el desembarcament dels seus 86 ciutadans. El viceprimer ministre ha reconegut que el flux migratori del seu país cap a Espanya és "alt i desordenat".

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut