El raper mallorquí Valtonyc (ACN)
El raper mallorquí Valtonyc (ACN)

Imminent ingrés de Valtonyc a la presó després que el TC ha rebutjat l'últim recurs

El raper està condemnat pels delictes d'enaltiment del terrorisme, calúmnies i injúries greus a la corona per les lletres de les cançons

Actualitzat

El raper mallorquí Valtonyc haurà d'entrar finalment a la presó. Segons ha explicat ell mateix a través d'un comunicat a Twitter, el Tribunal Constitucional ha rebutjat l'últim recurs presentat contra la condemna de tres anys i mig pels delictes d'enaltiment del terrorisme, calúmnies i injúries greus a la corona, i amenaces no condicionals en les seves cançons.

Al febrer, el Tribunal Suprem ja va confirmar la condemna que l'Audiència Nacional va imposar a Josep Miquel Arenas Beltran.

En el seu comunicat, Valtonyc lamenta també que es tracta d'un fet històric:

"Ens trobem davant davant d'un fet històric ja que és el primer músic que entrarà a presó a l'estat espanyol condemnat únicament per les lletres de les seves cançons."

Valtonyc ha suspès tots els actes i concerts previstos d'ara endavant i lamenta que la condemna representi "un atac a un dret democràtic" com és la lliberat d'expressió.

"Aquesta condemna representa un atac a un dret democràtic que ens afecta a totes i tots, fins quan estareu en silenci. Demà pot ser la teva filla, el teu fil. Demà pots ser tu."

El termini per ingressar a la presó acaba diumenge.

El 17 de juny s'ha organitzat un concert a Mallorca en què 40 grups musicals participaran per defensar la llibertat d'expressió.

Els magistrats consideren que les cançons de Valtonyc inclouen expressions de suport i lloança a les organitzacions terroristes GRAPO i ETA i a alguns dels seus membres. Destaquen, a més, que anaven contra el rei Joan Carles I i els seus familiars, i contra el president del Círculo Balear, Jorge Campos, que va ser qui el va denunciar per amenaces de mort en una cançó titulada "Circo balear".

 

Les lletres de les cançons

En la peça "Círculo balear", el raper criticava la política de Campos contra la llengua catalana a les Illes i assegurava que es mereixia una "bomba de destrucció nuclear", i afegia: "Li arrencaré l'artèria i tot el que faci falta." Valtonyc va ser detingut per això el 2012 i va quedar en llibertat amb càrrecs.

Sobre la família reial, deia frases com "trobant-nos al Palau Borbó, kalàixnikovs, ocupar Marivent i el donem a la població".

El raper sempre s'ha definit com a republicà, i durant el judici va dir que no reconeixia el tribunal. L'Audiència Nacional el va condemnar per una pena més gran de la que demanava el fiscal, que era de tres anys de presó.

ARXIVAT A:
Llibertat d'expressió Monarquia
Anar al contingut