Identificat i imputat el policia de la puntada de peu voladora l'1-O a l'IES Pau Claris

Ja són 58 els policies nacionals investigats per actuacions desproporcionades l'1 d'octubre

RedaccióActualitzat

Durant l'1 d'octubre del 2017 es van veure moltes actuacions policials per impedir les votacions. Potser una de les imatges més controvertides i polèmiques de la violència policial que hi va haver va ser la puntada de peu voladora d'un agent de la Policia Nacional a un ciutadà a l'institut Pau Claris de Barcelona, un dels centres on l'actuació va ser més dura.

Doncs bé, finalment s'ha pogut identificar l'agent responsable. S'ha aconseguit tres anys després gràcies a un informe pericial on s'analitzen diverses imatges que va encarregar l'acusació de denunciants d'Irídia i que els mossos han ratificat.

Ara, el jutge haurà de citar aquest agent per declarar com a imputat. Amb aquest, només a Barcelona ja són 58 els policies nacionals investigats per actuacions desproporcionades durant l'1-O.

L'IES Pau Claris de Barcelona era seu electoral de l'1 d'octubre. Els veïns els van protegir durant la matinada i durant l'entrada dels antiavalots de la policia. Les imatges d'un agent donant una puntada de peu i la de les persones llançades escales avall van donar la volta al món.

L'any passat l'Audiència de Barcelona es va negar a investigar votants al Pau Claris per haver-se resistit a la Policia Nacional, a qui criticava per no "haver esgotat els mitjans no violents" abans d'actuar en aquest punt de votació. Desestimava així la demanda d'un sindicat policial que ho demanava. La jutgessa també va constatar que, abans de la intervenció, els policies no van donar cap ordre als ciutadans perquè desallotgessin l'institut.

Ja el 2018 el titular del jutjat número 7 de Barcelona, que investigava les càrregues policials de l'1 d'octubre a Barcelona, veia "desproporcionades i perilloses" algunes de les actuacions a l'IES Pau Claris. Per això va citar a declarar com a investigats tres agents de la Policia Nacional que hi van participar.

 

Mapa interactiu: memòria audiovisual de l'1-O

 

En el primer aniversari de l'1-O, TV3 va dedicar el programa "Sense ficció" als fets de l'institut Pau Claris de Barcelona. "La gent de l'escala", de Francesc Escribano i Jordi Fusté, reconstruïa la jornada del referèndum de l'1 d'octubre del 2017 al centre a partir dels testimonis i els vídeos que van fer la volta al món.

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OProcés catalàPolicia Nacional
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut