Budapest

Hongria assumeix la presidència de la UE amb l'objectiu de frenar la crisi de deute

Hongria presideix des d'aquest dissabte la Unió Europea amb el repte de posar fre al deute a la zona euro, que ja ha provocat el rescat financer d'Irlanda i Grècia. Amb un govern liderat pel conservador Viktor Orban, que ha rebut crítiques tant dins com fora del país per l'aprovació recent d'una polèmica llei de premsa, la prioritat absoluta d'Hongria és tapar els forats de l'economia i convèncer els mercats de la solidesa de la moneda única. A banda dels esforços en l'economia, la presidència hongaresa també té l'objectiu d'engegar un veritable cos diplomàtic i redactar un document que unifiqui les mesures de cada estat per tal de millorar la integració de la minoria gitana.

Actualitzat
Per primera vegada des que va entrar a la Unió Europea el 2004, Hongria assumeix des d'aquest dissabte la presidència de torn de la UE. Ho fa amb tots els esforços centrats a reflotar la situació econòmica i a intentar frenar la crisi del deute que ja ha obligat a rescatar Irlanda i Grècia. El ministre hongarès d'Afers Estrangers, János Martonyi, ja ha subratllat que "la prioritat és l'economia". Els líders del país, però, són optimistes: el president de la república, Pál Schmitt, veu en el semestre europeu "una gran possibilitat" que permetrà al país centreeuropeu "guanyar prestigi" si aconsegueix superar els reptes.

Presidència enmig de crítiques

Hongria assumeix la presidència de la Unió enmig d'una pluja de crítiques per l'aprovació d'una llei de premsa que ha creat un poderós "Consell de Mitjans" per supervisar la premsa local. Malgrat el fort rebuig que la llei ha generat tant a dins com a fora del país, el president va ratificar les noves disposicions només dos dies abans de l'inici de la presidència europea. Aquest consell, format per membres proposats pel partit governant, compta amb amplis poders, la qual cosa ha rebut crítiques de la cancellera alemanya, Angela Merkel, l'Organització per la Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE) i el Foreign Office britànic.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut