Manresa

Grups ecologistes impulsen un judici popular contra Iberpotash

Les conclusions del jurat, en un judici sense estricte valor legal, es faran arribar a totes les autoritats i parts implicades

Actualitzat

Després d'anys de denúncies i mobilitzacions, i de sentències en contra de l'empresa Iberpotash per l'impacte de la seva activitat, la muntanya de sal del Cogulló és un tema candent al Bages. Grups ecologistes han impulsat un judici popular contra ICL - Iberpotash, perquè la ciutadania pugui jutjar millor els danys i beneficis de l'activitat d'una empresa que crea molts llocs de treball però alhora provoca problemes ambientals.

A Manresa, la sala de l'espai Plana de l'Om era plena dissabte per a una vista molt particular. El judici popular contra l'empresa Iberpotash, filial d'Israel Chemicals Limited (ICL), per l'impacte ambiental de la seva activitat extractiva de potasses a la comarca del Bages i la conca baixa del riu Llobregat. En el judici, organitzat pel col·lectiu Prou Sal i la campanya BDS Bages (Boicot + Desinversions + Sancions a Israel), hi ha hagut el testimoni de diversos experts, que han explicat els efectes de l'abocament de runam salí a Sallent, que pot arribar a ser de fins a 8.000 tones al dia.

Segons el biòleg Daniel Barbé, "Diàriament  poden sortir 6 milions de kg de sal, un per cada habitant de Catalunya. "Des de l'empresa diuen que això és una reserva, com a sal de cuina, però no hi ha sortida. 1 kg de sal pot ser un recurs, 50.000 milions de kg. són un desastre."

La muntanya de sal del Cogulló, a Sallent  amb uns 500 metres d'altura, ha estat objecte de moltes denúncies i sentències per la contaminació de l'aqüífer. El Tribunal Suprem ha declarat nul·la l'autorització ambiental que permet l'activitat minera. I un recent informe de la Unió Europea acusa la Generalitat de no garantir la correcta gestió dels residus.

Els testimonis que han declarat en el judici denuncien l'altíssim cost de les mesures correctives que cal prendre per restaurar la muntanya de sal i per dessalinitzar l'aigua del riu Llobregat. I posen en dubte que les mesures que s'han anunciat resolguin el problema.

Entre els testimonis hi havia Sebastià Estradé, de 92 anys, la primera persona que va aconseguir sentències contràries a l'empresa i la Generalitat. 

"La Generalitat ha posat una fiança ridícula, menys de 7 milions d'euros. Un pla de restauració del runam del Cogulló, amb menys de 71 milions d'euros és impossible."

Per Annelies Broeckman, portaveu de la Xarxa per la Nova Cultura de l'Aigua:

"Calen 300 milions d'euros d'inversions per pal·liar els impactes del runam salí per part de l'ACA. Cada dia cada un de nosaltres està pagant el cost per poder dessalinitzar l'aigua per garantir l'abastament a Barcelona. És una hipoteca que involucra tot el país."

Josep Ribera, de la plataforma Prou Sal, afirma que:

"És il·lògic que una empresa estrangera s'emporti aquests beneficis tan grossos i nosaltres haguem de pagar entre tots una contaminació de l'aigua, algun remei hi ha d'haver."

Les conclusions del jurat, en què han participat entre d'altres persones l'exdiputat de la CUP David Fernández, es remetran als ajuntaments implicats, el consell comarcal del Bages, la Diputació de Barcelona, la Generalitat, el govern espanyol, l'ambaixada d'Israel, la Unió Europea i l'empresa ICL- Iberpotash.

Anar al contingut