El runam de sal del Cogulló és la muntanya més alta del Pla de Bages
El runam de sal del Cogulló és la muntanya més alta del Pla de Bages
Barcelona

El Tribunal Suprem confirma la il·legalitat de l'activitat minera d'Iberpotash a Sallent

L'alt tribunal ha rebutjat el recurs que Iberpotash i la Generalitat van presentar contra una sentència prèvia del TSJC que va anul·lar l'autorització ambiental donada pel govern català a la companyia minera

RedaccióActualitzat

El Tribunal Suprem ha declarat nul·la, definitivament, l'autorització ambiental que permet l'activitat minera a Sallent.

L'alt tribunal ha rebutjat el recurs de cassació que Iberpotash i la Generalitat van presentar contra una sentència prèvia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, d'octubre del 2013, que anul·lava la llicència que el Departament de Medi Ambient va atorgar fa set anys i obligava la multinacional a tancar l'abocador del Cogulló, un abocador generat per dècades d'activitat minera, que fa unes 50 hectàrees i una altura de més de 500 metres.

El Tribunal Suprem conclou que aquesta activitat, i més concretament el runam de sal del Cogulló, mai no va tenir llicència municipal de funcionament. També conclou que incompleix amb l'ordenament urbanístic, que no ha estat sotmès al procediment d'avaluació d'impacte ambiental de projectes requerit per l'ordenament comunitari europeu, estatal i autonòmic, i que no ha tingut un programa de restauració ni una fiança adequada.

Segons la sentència, el fet que una activitat il·legal perduri en el temps amb la tolerància de l'administració no és causa ni raó per permetre que es perpetuï, quan, a més, es tracta d'un dipòsit o enderroc que creix o augmenta perquè l'activitat continua.

Els veïns feia anys que denunciaven la falta d'impermeabilització de la muntanya de residus i la contaminació dels aqüífers. Iberpotash traslladarà l'activitat de Sallent fins a la mina de Súria.

 

 

 

 

 

Anar al contingut