Les flames envolten Kirinthos, una població de l'illa d'Eubea (Reuters)
Les flames envolten Kirinthos, una població de l'illa d'Evia (Reuters)

Grècia, desbordada pels incendis, evacua en ferri milers de persones de les illes

Temperatures sostingudes per sobre dels 40 graus, humitat molt baixa i fortes ràfegues de vent compliquen molt l'extinció del centenar d'incendis actius per tot el territori

Actualitzat

Més de 150 incendis continuen actius a Grècia i hi ha cinc grans focs (al nord d'Atenes, a l'illa d'Eubea, i a la península del Peloponès que preocupen per les seves dimensions i perquè continuen sense control).

Per cinquè dia consecutiu, les flames amenacen Atenes i han arribat fins a Eubea, la segona illa més gran del país, i han obligat a fer evacuacions frenètiques arreu del país.

Amb temperatures sostingudes de 40 graus des de fa dies i amb una humitat molt per sota del que seria normal, les fortes ventades previstes per aquest cap de setmana no ajudaran a aturar les flames.

Al nord d'Atenes, el foc avança cap a l'est, en direcció al llac Marató, la reserva d'aigua més important de la ciutat, després d'haver forçat l'evacuació d'una desena de poblacions i d'alguns camps de migrants. També està tallada per precaució l'autopista que uneix Atenes amb el nord del país.

El fum i l'olor de cremat s'escampen arreu de la capital grega.

Les flames han arribat a la segona illa més gran del país, Eubea, d'on s'han hagut d'evacuar a corre-cuita i per mar gairebé 700 persones, veïns i turistes, que observaven des de la distància com una bola de foc assolava l'illa:

 

 

L'illa està connectada a la península per dos ponts, que han quedat petits davant la gran quantitat de gent que calia evacuar. Per aquesta raó s'ha optat per treure la població de l'illa via marítima, amb ferris.

Molts dels evacuats han passat la nit defensant cases i granges. Tot el que tenen. Però després han hagut de fugir i assegurar la vida. Ja en terra ferma, els evacuats veien, a l'altra banda del mar, com anava desapareixent el seu paisatge, potser també les seves propietats i pertinences.

Una família abans de pujar al ferri que els evacua de l'illa d'Eubea
Una família abans de pujar al ferri que els evacua de l'illa d'Eubea (Reuters/Nicolas Economou)

Bombers desbordats

Els bombers estan desbordats. En les últimes hores han atès 426 incendis en zones urbanes, 91 incendis forestals i han rebut centenars de trucades demanant auxili.

Les flames ja han arrasat desenes de milers d'hectàrees forestals i les llars de milers de persones. Un home de 38 anys, bomber voluntari, ha mort per les ferides que li va provocar en caure un pal elèctric d'alta tensió quan participava en l'extinció d'un incendi als suburbis del nord d'Atenes. També hi ha dos bombers en estat crític per cremades a les vies respiratòries.

Un ferri evacua habitants de l'illa d'Eubea on el foc està incontrolat
Un ferri evacua habitants de l'illa d'Eubea on el foc està incontrolat (Reuters/Nicolas Economou)

La nit ha estat molt dura, amb molta més potència de foc que capacitat d'aturar-lo per part dels 1.500 bombers grecs i dels reforços enviats per França, Xipre i Israel. Espanya hi ha enviat un avió i un equip de l'UME.

La policia ha detinguts diversos sospitosos d'haver provocat alguns dels incendis.

Crítiques per la falta de mitjans

La indignació dels afectats per la falta de mitjans va en augment i diversos mitjans locals han informat que les partides per prevenció i lluita contra els incendis s'han retallat en més de mil milions d'euros els últims anys. La manca de pressupost, segons les mateixes fonts, ha fet retallar les plantilles de bombers i ha impedit renovar la flota de vehicles d'extinció, camions de bombers que han quedat molt antiquats.

Una granja arrasada pel foc al nord d'Atenes
Una granja arrasada pel foc al nord d'Atenes (Reuters/Costas Baltas)

Denuncien que la falta de mitjans obre la finestra a una crema premeditada per especular amb els terrenys. El govern, però, assegura que totes les zones afectades pel foc es consideraran reforestables.

Experts mediambientals alerten que, després del foc, les pluges de la tardor poden produir inundacions que continuïn la destrucció de milers d'hectàrees forestals.

ARXIVAT A:
Incendis
Anar al contingut