Un bomber en l'incendi del nord d'Atenes

Grècia i Turquia cremen: el foc, descontrolat, arrasa una extensió com la del Solsonès

A Turquia, hi ha almenys vuit víctimes mortals i s'han hagut d'evacuar 35.000 persones

La forta onada de calor que afecta el Mediterrani oriental no està ajudant gens a l'extinció dels incendis que cremen fora de control des de fa dies a Grècia i Turquia, on han mort vuit persones i s'han arrasat 100.000 hectàrees, una superfície similar a tota la comarca del Solsonès.

A Grècia, desenes de municipis han hagut de ser desallotjats i moltes famílies han perdut les seves llars.

L'incendi al peu del mont Parnes, que des de dimarts ha cremat més de mil hectàrees i afecta habitatges als suburbis del nord d'Atenes, torna a estar descontrolat. Aquest dijous han aparegut més focus que s'han ajuntat en un front de tres quilòmetres.

Les flames han arribat a algunes cases del suburbi de Drosopiyí, han envoltat el municipi de Kryoneri i són a pocs metres de Tatoi, el palau d'estiueig de l'antiga família reial hel·lena.

Les flames amenacen les cases a l'antiga Olímpia, al Peloponès (Efe/Orestis Panagiotou)

Malgrat l'avís d'evacuar Drosopiyí, mitjans locals han informat que dues persones hi ha quedat atrapades i hi ha tres ferits amb cremades. L'autovia que connecta Atenes amb Salònica, la més gran del país, ha estat tallada al trànsit.

En les últimes zones arrasades pel foc, hi ha una gran àrea forestal que fa de pulmó a la capital.

Un bomber lluita contra les flames al nord d'Atenes (Reuters/Costa Baltas)

Les autoritats esperaven poder controlar l'avançament de les flames abans que aquest divendres augmenti la força del vent, però les mateixes altes temperatures que ha generat l'incendi han creat ràfegues de vent que li van en contra per ser extingit.

Àtica ha tancat l'accés a tots els parcs i turons per seguretat i és possible que el nord de la regió tingui talls en el subministrament elèctric, ja que les flames s'acosten perillosament a un dels centres de subministrament més importants de la zona.

Una casa crema a Eubea a causa de l'incendi (Reuters/Costa Baltas)

En els últims dies, a Grècia s'han declarat un centenar d'incendis. A més d'Atenes, la situació és crítica a Élide, Messènia i a l'illa d'Eubea, on les flames cremen sense control.

Un centenar de veïns han quedat atrapats i sense llum durant hores a Clàdeo, a prop d'Olímpia. Alguns han hagut de ser atesos de cremades lleus i problemes respiratoris.

Tots aquests incendis han alliberat grans quantitats de micropartícules a l'atmosfera, cosa que ha fet empitjorar la qualitat de l'aire de tot el país. El fum ha arribat fins a l'Àfrica.

La Comissió Europea ha anunciat el suport a Grècia per ajudar a extingir els focs.

Incendis a prop de la costa a Turquia (Umit Bektas)


A Turquia, 12 incendis sense control

Mentrestant, la veïna Turquia tampoc ho està passant gaire millor. Amb temperatures de 40 graus, 12 incendis continuen cremant a les províncies del sud i l'oest.

Els últimes dies s'han controlat 180 focs de 38 províncies, segons les autoritats turques.

La zona més afectada és la de Mugla, a la costa del mar Egeu, hi ha les populars destinacions turístiques de Bodrum i Marmaris, amb set incendis actius.

Des de l'onada de focs declarada el 28 de juliol, s'han hagut d'evacuar 35.000 persones de prop de 12.000 llars.

Un dels focus va obligar aquest dimecres a evacuar i desconnectar la central elèctrica de Kemerköy quan es va témer que podia quedar engolida per les flames. Malgrat que va cremar en part, el govern assegura que no ha tingut danys estructurals i aviat serà connectada a la xarxa. També continua actiu el foc de Köycegiz.

Incendi forestal a Milas de Mugla, a Turquia (Efe/Erdem Sahin)

Una altra província greument afectada és Antalya, a la costa mediterrània, amb dos focus actius. Un és els de Manavgat, que ja porta nou dies sense control i on han mort set persones, de les vuit víctimes que hi ha hagut a tot el país.

Les províncies d'Aydin, Isparta i Denizli també estan sota l'onada d'incendis que amenaça el país.

ARXIVAT A:
IncendisTurquia
Anar al contingut