Simpatitzants de Diomaye Faye celebren a Dakar la victòria del líder opositor, el passat 24 de març (EFE)
Simpatitzants de Diomaye Faye celebren a Dakar la victòria del líder opositor, el passat 24 de març (EFE)

Gir polític al Senegal: qui és Diomaye Faye i què proposa el president més jove d'Àfrica?

L'arribada del nou mandatari, el més jove del continent, dona esperança als joves farts de la corrupció i la falta d'oportunitats, i vol revisar la relació amb l'exmetròpoli, França

Gemma Parellada, Natàlia Ramon, RedaccióActualitzat

La cronologia dels fets i el gir de guió al tauler polític del Senegal fa vertigen. Només tres setmanes enrere, Bassirou Diomaye Faye era un líder opositor relativament poc conegut que es trobava empresonat sense sentència, acusat d'incitar a la insurrecció.

La setmana passada es va imposar a les urnes, en vèncer en la primera volta el candidat continuista Amadou Ba en les eleccions generals, amb més el 54% dels suports. Aquest dimarts, Faye ha pres possessió com a president del Senegal. Als seus 44 anys, s'ha convertit en el mandatari més jove del continent africà.

En un país on el 75% de la població té menys de 35 anys i l'atur és, oficialment, del 20%, el nou líder ha aconseguit esperançar els senegalesos amb promeses de reformes econòmiques profundes, lluita contra la corrupció i alternatives per als joves, massa sovint obligats a marxar del país amb cayucos precaris.

Estabilitat, sobirania i mà de ferro contra la corrupció

Amb l'aurèola d'expectatives que l'acompanya, aquest dimarts Faye ha canviat el tradicional bubú per americana i corbata. En un discurs d'investidura clar i concís, s'ha compromès a treballar per capgirar la situació política del Senegal, immers en fortes protestes socials els darrers anys i una profunda crisi econòmica.

Faye s'ha compromès a treballar per la independència judicial, l'enfortiment de la democràcia i el progrés del seu país i el continent. El mandatari ha parlat d'un "canvi sistèmic" i ha assegurat que sota el seu lideratge el Senegal serà "un país d'esperança i pau".

Diomaye Faye arriba al palau presidencial per a reunir-se amb el president sortint, Macky Sall
Diomaye Faye arriba al palau presidencial per reunir-se amb el president sortint, Macky Sall (EFE)

Una altra de les grans carpetes pendents per al president entrant serà l'estabilitat del país i de la regió, i la revisió de la relació amb l'exmetròpoli, França.

En una sala plena a vessar que l'ha ruixat d'aplaudiments, hi havia també representants de Mali i Burkina Fasso. Països amb governs sorgits de cops d'estat i que comparteixen haver trencat relacions amb l'Elisi els últims anys, en una mostra dels profunds canvis en l'equilibri de forces que hi ha a la regió. Els diplomàtics d'aquests estats han sigut els únics que també han rebut ovacions per part dels assistents.

Malgrat tot, Faye ha volgut prendre certa distància i ha estès la mà a tothom. Amb un discurs més moderat i posicionant-se com un motor de cohesió, el mandatari ha volgut motivar els senegalesos, ha enviat un missatge de tranquil·litat a Europa i ha deixat una porta oberta a la reconciliació regional.

 

De pla B de l'oposició a líder de masses

Bassirou Diomaye Faye acaba de fer 44 anys. És el president més jove que ha tingut mai el Senegal des que es va independitzar, el 1960. Després de graduar-se en dret, es va formar per ser inspector fiscal, una feina que ha fet fins ara i on va conèixer qui ha estat el seu mentor polític, Ousmane Sonko.

Sonko és el líder del partit dels Patriotes del Senegal, formació política que molts han anomenat "antisistema", i que ha promogut bona part de les protestes que han sacsejat el país els últims tres anys.

Si Diomaye Faye és el nou president del Senegal, és en bona part gràcies a les maniobres de les elits encapçalades per l'expresident Macky Sall, del partit perdedor dels darrers comicis, i que han intentat --i han aconseguit-- que Ousmane Sonko, el famosíssim líder opositor, no s'hi pogués presentar.

Un manifestant alça una fotografia d'Ousmane Sonko en un míting de Diomaye Faye a Dakar (EFE)
Un manifestant alça una fotografia d'Ousmane Sonko en un míting de Diomaye Faye a Dakar (EFE)

Durant la darrera etapa del seu mandat, Sall va ordenar la persecució de diversos líders opositors i veus crítiques --com les de Sonko i Faye-- i fins i tot va intentar posposar els comicis. Però va topar amb una forta pressió popular als carrers que el va obligar a recular i signar una amnistia per als seus rivals polítics just abans de les eleccions.

La campanya no ha estat fàcil. Els dos líders opositors eren a la presó i potser per això Diomaye Faye va acceptar que els cartells electorals fossin amb la imatge de tots dos: ell i Sonko, amb el lema escrit en wòlof --la llengua majoritària del país-- que clamava: "Diomaye és Sonko".

Malgrat que Sonko estava desactivat, amb el que no comptaven els oficialistes era amb la possibilitat que el braç dret del líder rebel, l'actual president Faye, un home poc conegut, els desbanqués en la primera volta electoral: un triomf per KO.

Caldrà veure fins on pot arribar aquest home d'aparença tranquil·la i educada, que combina el vestit amb corbata amb el bubú, el vestit tradicional, i que pretén donar la volta a la política senegalesa.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut