Tarragona

Galetes de cuc i escarabat: una forma "atractiva" de menjar insectes rics en proteïna

Investigadors de la Universitat Rovira i Virgili estudien la millor manera d'introduir els insectes a la nostra dieta

Actualitzat

Com es pot aprofitar l'alt contingut de proteïnes que tenen els insectes per a la nostra dieta? És el repte d'un equip de científics de la Universitat Rovira i Virgili, que busca també la manera de superar l'angúnia que pot generar menjar insectes directament. Solució: han creat amb la pols dels insectes una farina amb la qual elaboren unes cruixents galetes amb la impressora 3D.

Que els insectes siguin un nou ingredient de la nostra dieta. Amb aquesta idea treballa un grup de set investigadors de la Universitat Rovira i Virgili, URV, de Tarragona.
 

Els investigadors crien els insectes en un viver (ANC)


Els insectes podrien ser una de les solucions de la fam al món, segons la FAO, però també és un aliment ric en proteïna de bona qualitat, que podrien servir com a complement alimentari. Des de fa uns anys es vol intentar introduir al mercat occidental aquest aliment tan consumit a l'Àsia, l'Àfrica i Sud-amèrica.
 

Els insectes són uns animals amb un alt contingut en proteïnes, i per això, en un dels laboratoris hi han preparat una petita granja, on reprodueixen els insectes i estudien quina és la millor alimentació, perquè tinguin les propietats que busquen. La professora Silvia de Lamo, agregada al Departament d'Enginyeria Química de la URV, sobre la investigació que impulsa relacionada amb l'alimentació amb insectes:

"Està pensat per substituir els productes rics en proteïna que tenen com a base la proteïna làctica."

El principal problema és, però, la percepció que en pugui tenir el gran públic, al qual es volen dirigir. Per això es valen de la tecnologia.

"Com que hi ha un cert rebuig en el consum d'insectes, si al producte que conté el polsim d'insecte li donem una forma atractiva, i només la forma, sinó com que la impressora 3D diposita per capes, pot fer una sensació de cruixent interessant."

Així, barregen cucs i escarabats en pols amb altres ingredients i els converteixen, per exemple, en galetes.

La pols dels insectes es tritura i s'afegeix als ingredients per fer galetes (ACN)

 

Evitar el frau

La investigació també se centra a desenvolupar un sistema per lluitar contra el frau. En un àmbit on hi ha tant camp per córrer com és el de l'alimentació amb insectes, cal garantir al consumidor que allò que menja és realment el que vol i el que ha comprat.

"Hem de desenvolupar tècniques per evitar fraus i adulteracions, per saber exactament quina espècie d'insecte estem fent servir i en quina concentració."

La via de l'autentificació i certificació dels aliments és una de les que esperen obtenir un rendiment econòmic en el futur.

 

Comercialització

 

Fer galetes amb pols dels cucs per aprofitar la proteïna dels insectes 

Un altre dels objectius dels investigadors, és, més endavant, obrir una empresa que comercialitzi aquests aliments, fins i tot dissenyant formes que facin aquest producte atractiu als nens, com per exemple, fer galetes amb forma de papallona.

"Diuen alguns experts que la impressora 3D es convertirà en la nova Thermomix. Hi haurà impressores 3D a a nivell domèstic per a l'elaboració d'aliments personalitzats. És una eina que ens ajuda no només perquè li dona una forma i unes propietats tecnològiques interessants."

En aquest sentit, estan segurs que la impressora 3D, com la que ells utilitzen, arribarà a ser un aparell més a la cuina que permetrà crear aliments personalitzats a casa.

Ara mateix, els productes que ja hi ha al mercat estan destinats, principalment, a esportistes d'elit, però la voluntat és estendre'ls a tota la població. En alguns supermercats es pot trobar pols d'una varietat de cuc per condimentar, i en països com Holanda la gamma de productes i la investigació és més àmplia. Fins i tot ja hi ha granges d'insectes destinats al consum humà.

ARXIVAT A:
Alimentació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut