El 44,7% de les llars admeten que tenen dificultats en major o menor mesura per cobrir les despeses mensuals (iStock/Abdullah Durmaz)

Gairebé la meitat de llars catalanes tenen problemes per arribar a final de mes

Segons l'Idescat, un de cada 4 catalans està en risc de pobresa o exclusió social, una dada pitjor que abans de la pandèmia

RedaccióActualitzat

Gairebé un de cada 4 catalans està en risc de pobresa o exclusió social, segons mostra l'Enquesta de condicions de vida de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) publicada aquest dilluns.

La xifra, que fa referència al 2023, se situa en el 24,4% i és tres dècimes més baixa que l'any anterior, però encara és una dada pitjor que abans de la pandèmia.

La situació afecta especialment els menors de 16 anys, els estrangers, les persones a l'atur, les que tenen un nivell d'eduació bàsic i les dones.

 

Els enquestadors també han preguntat sobre la possibilitat d'arribar a final de mes, i les respostes mostren com la inflació disparada dels darrers anys ha passat factura a moltes llars que, més enllà d'estrenyer-se el cinturó, han començat a tenir dificultats serioses en el dia a dia.

El 44,7% de les llars admeten que tenen dificultats en major o menor grau per cobrir les despeses mensuals, i el nombre de persones que declaren arribar a final de mes amb serioses dificultats s'enfila per damunt del 9%, un punt més que l'any anterior.

Així, el 36,1% de les llars a Catalunya admeten que no tenen marge per fer-se càrrec de despeses imprevistes, una xifra que creix per tercer any consecutiu.

També augmenta el nombre de llars que no poden matenir l'habitatge a la temperatura adequada, i el 20% no poden escalfar-la com caldria a l'hivern.

Pel que fa a l'alimentació, el 5,1% no poden fer un àpat de carn, pollastre o peix almenys cada dos dies. Un percentatge que no havia estat tan alt des del 2011, en plena crisi inmobiliària.

Si mirem l'oci, un terç de les llars catalanes (29,8%) no poden permetre's fer vacances almenys un cop l'any, un perceptatge important i semblant al dels últims anys, però que va superar de llarg el 40% en els pitjors moments de la crisi, el 2012 i 2013.

Pel que fa al conjunt de l'Estat, el percentatge de població espanyola en risc de pobresa o exclusió social --l'anomenada taxa AROPE-- ha crescut mig punt fins a situar-se al 26,5%, mentre que la població amb serioses dificultats ha escalat fins al 9%, la taxa més alta des del 2014.

Les dades s'han calculat tenint en compte el sou mitjà a Espanya. Així, l'INE situa el risc de pobresa a Catalunya en un 21,2%, una dada que s'enfila fins al 24,4% d'acord amb el càlcul de l'Idescat, que agafa com a referència el sou mitjà a Catalunya.

ARXIVAT A:
Economia de butxaca
Anar al contingut