Fuig per descoordinació judicial el principal narco dels Països Baixos, detingut a Espanya

Al líder de la Mocro Maffia el van detenir a Marbella al gener, però, malgrat l'extradició demanada pels Països Baixos, el van deixar en llibertat i s'ha fet fonedís

Josep Maria Camps ColletActualitzat

El jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno ha emès una ordre de detenció europea contra Karim Bouyakhrichan, líder de la màfia marroquina de narcotràfic que opera des de fa dècades als Països Baixos i en altres països europeus.

Detingut al gener per la Policia Nacional a Marbella, el sistema judicial espanyol el va deixar el març en llibertat malgrat la petició d'extradició enviada pels Països Baixos, i ara ha desaparegut.

Bouyakhrichan és el delinqüent més buscat dels Països Baixos, perquè controla l'anomenada Mocro Maffia i se li atribueixen l'assassinat d'un periodista d'investigació i amenaces a la família reial.

La fugida de Bouyakhrichan l'ha avançada la Cadena Ser, i fonts judicials l'han confirmada a les agències EFE i Europa Press.


Operació policial molt celebrada

La Policia Nacional feia anys que el buscava, i va celebrar com un gran èxit la seva localització i detenció el 23 de gener a Marbella en una gran operació dels agents de la UDEF:


L'endemà un jutjat d'aquesta ciutat el va enviar a la presó, i immediatament els Països Baixos en van demanar l'extradició, que va arribar al jutge Moreno de l'Audiència Nacional.

Aquest va demanar a l'Audiència de Màlaga que li passés el cas per cursar l'extradició, però a Màlaga s'hi van negar al·legant que Bouyakhrichan tenia causes pendents a Espanya per blanqueig de capitals.


En llibertat amb mesures, i no torna

El sistema judicial dels Països Baixos va insistir reclamant l'extradició urgent, però Moreno es va limitar a citar-lo a declarar, malgrat que hauria pogut forçar quedar-se el cas per mantenir-lo a la presó.

El 18 de març i amb el suport de la Fiscalia Antidroga, l'Audiència de Màlaga el va deixar en llibertat amb mesures cautelars: retirada de passaport, fiança de 50.000 euros i anar al jutjat cada 15 dies.

Un cop al carrer Bouyakhrichan no l'han tornat a veure, i tampoc no es va presentar a la cita amb el jutge Moreno a l'Audiència Nacional, però no ha estat fins que aquest ha emès l'ordre de detenció que s'ha sabut tot.

En l'operació que va permetre detenir-lo, la policia va descobrir-li 172 propietats immobiliàries a Espanya valorades en uns 50 milions d'euros, i les hi van intervenir.


La principal xarxa de narcotràfic dels Països Baixos

La Mocro Maffia, anomenada així per l'origen marroquí de la majoria dels seus integrants, és una organització criminal molt implantada als Països Baixos des de la dècada del 1990.

Van començar traficant amb marihuana procedent del Marroc, i quan aquesta es va legalitzar al país, es van passar a les drogues dures com la cocaïna, cosa que els va connectar amb les màfies d'Amèrica del Sud.

Fins al 2014 el líder d'aquesta màfia va ser Samir Bouyakhrichan, que s'havia instal·lat a Marbella, on tenia negocis immobiliaris, i quan aquell any va ser assassinat a Espanya en la guerra de bandes, el va substituir el germà Karim, i fins ara.

Assassinat de Peter de Vries i amenaces a la princesa Amàlia

A ell i a Ridouan Taghi, també líder de la Mocro Maffia detingut el 2019 a Dubai, se'ls atribueix haver ordenat l'assassinat del periodista d'investigació Peter de Vries el juliol del 2021, que va morir una setmana després de rebre 5 trets al carrer a Amsterdam.

Aquesta màfia també ha estat notícia perquè la policia dels Països Baixos li va interceptar missatges que parlaven d'un possible segrest o atac a la princesa Amàlia, de 20 anys i hereva del tron del país.

Això va fer que des de l'estiu del 2022 els serveis de seguretat de la casa reial restringissin la vida pública de la princesa, i li prohibissin instal·lar-se en un pis d'estudiants.

En els missatges interceptats per la policia neerlandesa també es mencionava el nom del primer ministre, Mark Rutte, i a Bèlgica aquesta mateixa màfia hauria intentat segrestar el ministre de Justícia fa un any i mig.

Als Països Baixos mateixos i a banda de De Vries, aquesta màfia hauria assassinat diversos periodistes i advocats més, i també testimonis que estaven disposats a declarar en contra dels líders.

 

 

ARXIVAT A:
JudicialPolicialNarcotràfic
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut