Mor el periodista d'investigació holandès que va ser tirotejat en ple carrer
Imatge d'arxiu del periodista Peter R. de Vries (EFE/Koen van Weel)

Mor el periodista d'investigació holandès que va ser tirotejat en ple carrer

Peter De Vries era una figura pública de primer ordre als Països Baixos per les seves investigacions i estava amenaçat per narcotraficants

Actualitzat

El periodista neerlandès Peter De Vries, tirotejat fa uns dies a Amsterdam ha mort a conseqüència de les ferides causades en un atac del qual encara es desconeixen els autors. De Vries, especialitzat en la investigació de trames criminals, tenia 64 anys i era una figura pública de primer ordre als Països Baixos.

De Vries va rebre cinc trets, un al cap, poc després de participar en un programa radiofònic. Les autoritats van confirmar després la detenció de tres persones relacionades amb el succés, una de les quals va ser alliberada en considerar-se que no hi estava relacionada.

El periodista tenia una llarga trajectòria, molt implicada en el món de la investigació. Havia fet de confident en casos policials o judicials molt mediàtics i estava amenaçat per narcotraficants. Fins i tot havia arribat a portar escorta per aquest motiu.

Premiat i admirat, era conegut per haver investigat casos policials com el del segrest del magnat de la cervesa Freddy Heineken el 1983.

Els fets van passar en un cèntric carrer d'Amsterdam (Reuters/Eva Plevier)

El 2008 va guanyar un premi Emmy internacional en la categoria d'actualitat pel seu treball sobre la desaparició de l'adolescent Natalee Holloway a Aruba el 2005.

El 2013, Willem Holleeder, el segrestador de Heineken, va ser condemnat per haver-lo amenaçat. Holleeder compleix actualment una pena de cadena perpètua per la seva participació en cinc assassinats.

El narcotraficant i cap de la màfia neerlandesa, i un dels més importants d'Europa i del nord d'Àfrica, Riduan Taghi, que actualment és processat per assassinat i tràfic de drogues, té De Vries a la seva llista negra. El 2019, De Vries va saber que estava amenaçat per Taghi i ho va fer públic. El setembre del mateix any, l'advocat d'un testimoni de càrrec contra Taghi va ser assassinat a Amsterdam.

En estat crític el periodista d'investigació neerlandès De Vries, tirotejat a Amsterdam
Molts ciutadans han posat flors al lloc del tiroteig a Amsterdam (EFE/Koen van Weel)

Segons l'última classificació de Reporters Sense Fronteres sobre la llibertat de premsa, els Països Baixos ocupen el sisè lloc d'una llista de 180 països el 2021, darrere de Noruega, Finlàndia, Suècia, Dinamarca i Costa Rica.

El primer ministre neerlandès, Mark Rutte, va qualificar els fets de "xoc inconcebible" i d'"atac contra la llibertat de premsa que és tan essencial per a la nostra democràcia i el nostre estat de dret."

ARXIVAT A:
Llibertat de premsa
Anar al contingut