Barcelona

Forcadell, entre reaccions de suport i crítiques a la "judicialització de la democràcia"

Puigdemont, Junqueras, Mas, diputats i alcaldes i regidors de tot Catalunya i els líders de les entitats independentistes donen suport a Forcadell

RedaccióActualitzat

La presidenta del Parlament ha rebut el suport de les principals institucions del país ja des de bon matí. Forcadell, acusada de desobediència i prevaricació, ha sortit del seu despatx al Parlament acompanyada del president de la Generalitat, Carles Puigdemont; el vicepresident Oriol Junqueras, l'expresident Artur Mas, diputats i alcaldes i regidors de tot Catalunya i els líders de les entitats independentistes, que han volgut mostrar en una imatge solemne el seu suport a la presidenta del Parlament. També molts ciutadans han volgut compartir aquest moment de suport a Forcadell.

El president Carles Puigdemont ha estat clar: si inhabiliten Forcadell, continuarà sent la presidenta del Parlament.

"És evident que serà la presidenta que ha escollit el poble de Catalunya."

El vicepresident Oriol Junqueras ha reiterat la intenció del govern de tirar endavant el full de ruta cap a la independència, malgrat les traves del govern espanyol. També ha acusat l'estat de construir proves falses i de perseguir les institucions i representants polítics:

"És evident que farem la independència. La farem amb un referèndum pactat, amb un referèndum que l'Estat vulgui impedir, amb un referèndum en el qual hi posin traves. Ja hi estem acostumats, o algú es pensa que l'Estat ens ho posarà fàcil? O algú creu que l'Estat ens ho ha posat fàcil fins ara? Un estat que tenia un ministre d'Interior que construïa proves falses contra molts de nosaltres, un estat que persegueix les nostres institucions, els nostres representants: un estat que ens posa torta mena de traves econòmiques i, oi que ens en sortim?"

La CUP també ha estat present en els actes de suport a Carme Forcadell. Mireia Boya ha reclamat més suport quan es criden a declarar càrrecs electes del seu partit.

"A nosaltres ens agradaria que tal com avui som aquí la resta de l'independentisme estigués al nostre costat cada vegada que un dels nostres càrrecs electes és portat a Madrid, a l'Audiència Nacional, a l'antic tribunal de l'ordre popular. Però aixo no vol dir que no estiguem on hem d'estar en aquests moments."

L'expresident de la Generalitat, Artur Mas, ha volgut enviar un doble missatge al govern de Mariano Rajoy.

Això no s'atura, això va endavant, ja en tenen moltes proves. ¿Com pot ser que en un estat democràtic, com diu que és l'estat espanyol, s'arxivi la querella contra un ministre, Jorge Fernández Díaz, que conspirava obertament contra gent per defensar unes determinades idees, i en canvi es faci declarar i es pugui portar a judici una presidenta d'un Parlament que deixa parlar i deixa votar? I d'això en diuen justícia".

En qualsevol cas, Mas ha defensat:

"Ells no es mouen de la seva posició, però de la mateixa manera que estan enrocats en la seva posició, nosaltres hem de deixar clar que avançarem en la nostra."

Des de Catalunya Sí que es Pot també han volgut donar suport a Carme Forcadell. Lluís Rabell ha denunciat l'anomalia de portar una presidenta del Parlament davant dels tribunals i de judiciliatzar la política en democràcia.

"Avui el que es jutja aquí no és la independència sí o la independència no, sinó que es produeix una anomalia, que és el fet que un debat parlamentari acabi davant de la justícia i acabi amb una causa penal."

Per la seva banda, el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha dit que està convençut que el poble de Catalunya no fallarà en la defensa de la llibertat d'expressió del Parlament.

"La llibertat d'expressió a Catalunya és constantment qüestionada per la judicatura espanyola i, per tant, entenem i estem convençuts que el poble de Catalunya sortirà d'una manera serena, però d'una manera contundent també, d'aquell bé tan preuat que tenim com a societat que és la llibertat d'expressió i el fet que els representants legítims del poble de Catalunya es puguin expressar amb tota llibertat a la cambra de la democràcia".

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que tenia ple a l'ajuntament ha enviat una piulada a primera hora del matí questionant-se de com l'estat pot paralr de diàleg mnetre judicialitza un debat democràtic:
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut