La llei es debat i vota aquest dimarts al Parlament de les illes Balears
(Istock)

Els serveis mínims fixats per a la vaga a les escoles i instituts d'aquesta setmana

Els sindicats d'Educació protesten els dies 15, 16, 17, 29 i 30 de març pel nou calendari escolar i altres mesures previstes per al curs que ve

Actualitzat

El Departament d'Empresa i Treball ha dictat els serveis mínims per a la vaga escolar convocada pels dies 15, 16, 17, 29 i 30 d'aquest mes de març per tots els sindicats educatius contra l'avançament del calendari escolar previst per al curs que ve i altres qüestions de la gestió del govern.

Per a l'ensenyament infantil, primària i secundària, caldrà un docent per cada 3 aules. Això afecta, per tant, els alumnes entre 3 i 16 anys.

Per a l'educació especial i les llars d'infants, el 50% de les plantilles.

També haurà de treballar la meitat del personal del menjador, servei d'acollida, extraescolars i atenció a l'alumnat amb necessitats especials.

 

L'ordre emesa per la conselleria també diu que hi ha d'haver una persona de l'equip directiu per cada centre, que pot ser el director, el coordinador pedagògic, el cap d'estudis o el secretari. En el cas de les escoles bressol, ha de treballar un membre del claustre.

El sindicat CCOO ha denunciat aquest dilluns que els serveis mínims dictats per la Generalitat amb motiu de la vaga d'educació que comença demà són "abusius i injustificats", i que un 20 % dels 120.000 docents convocats, asseguren, no podran exercir el dret de vaga.

L'escola concertada s'ha afegit a les protestes de l'escola pública i també farà dues jornades de vaga, els dies 15 i 16 de març, convocada pels  sindicats USOC, UGT i CCOO, per "l'actitud immobilista del conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray", segons un comunicat.

Contra la gestió del govern

La vaga a l'ensenyament públic té el suport de tots els sindicats (USTEC-STEs, UGT, CC.OO, Aspepc-sps, Intersindical, CGT i USOC) i és la resposta dels mestres a l'anunci unilateral de la conselleria que modificava el calendari escolar i que suposarà començar les classes una setmana abans al setembre.

L'avançament del curs escolar és el motiu principal de la tancada, però els convocants expliquen que és la gota que ha fet vessar el got.

Hi ha també malestar per altres mesures, com ara el fet que els professors hagin d'acreditar el nivell C2 de català, o els canvis als currículums de primària i secundària per al curs vinent que preveuen, entre altres, l'eliminació de la Filosofia.

Els sindicats es queixen que Educació els ha mantingut al marge de totes aquestes mesures. Exigeixen la dimissió del conseller, que es reverteixin del tot les retallades i que es faci més inversió.

Uns alumnes al pati de l'Institut Camí de Mar de Calafell (ACN/Núria Torres)

Des de les direccions de les escoles de Barcelona, han mostrat suport a la vaga convocada pels sindicats per al dia 15 d'aquest mes.

En una carta enviada a les famílies, les direccions dels centres públics d'educació infantil, primària, secundària i centres d'educació especial de la ciutat mostren la disconformitat amb la gestió del Departament que dirigeix Josep Gonzàlez-Cambray.

A la carta, denuncien falta de recursos i de temps per aplicar una sèrie de canvis que estan en marxa, com el desplegament del decret d'escola inclusiva, el manteniment del model lingüístic, la implementació dels nous currículums, a més dels canvis en el calendari de començament de curs.

Més vagues

El sindicat CCOO ha anunciat que el sector del lleure educatiu s'afegeix a la vaga convocada aquest 15 de març, coincidint amb el primer dia d'aturades en l'educació catalana.

En un comunicat, el sindicat explica que el lleure educatiu forma part del que entenen com a "educació integral, malgrat que ni l'administració ni les empreses n'acceptin el caràcter educatiu" i lamenta que sigui un servei optatiu que "continuï prevalent el preu per sobre del servei".

També hi ha convocada una altra vaga no unitària el dia 23 de març, en defensa de la immersió lingüística i en contra del 25% de castellà a les aules.

Anar al contingut