Festes, desatenció i incompliments: la investigació pels 55 morts de covid a la residència Palau

A la residència de Palau-solità i Plegamans, hi van morir 55 persones i n'hi ha 3 d'investigades, el director i dos metges, per un delicte d'omissió de socors

Berta Solanas Ibáñez/ Marta Planellas BassolsActualitzat

La covid-19 va fer estralls en les residències de gent gran, on van morir més de 10.000 persones, sobretot a l'inici de la pandèmia, però són molt pocs els casos que s'estan investigant per saber si hi va haver negligència.

Una d'aquestes excepcions és el cas de Residencial Palau, la residència de gent gran de Palau-solità i Plegamans, on van morir 55 persones durant la primera onada de la pandèmia de covid, i que és dels pocs centres que la justícia està investigant. 

Ho fa el jutjat d'instrucció 3 de Sabadell amb tres persones investigades inicialment per un delicte d'omissió de socors. Són el director de la residència i dos metges, que declararan al novembre. Ja han passat pel jutjat familiars dels difunts, treballadors del centre i els sanitaris de Mútuam i del CAP de Palau que van intervenir en aquells moments a la residència.

Tots ells ja van explicar als Mossos la seva visió de què va passar, relats que recull el sumari del cas i al qual, difós inicialment per Ràdio Palau, ha tingut accés TV3.

Els familiars gairebé no tenien informació del que passava dins de les residències a l'inici de la pandèmia (CCMA)

Sense informació del que passava a dins

L'esclat de la pandèmia, el març del 2020, va convertir les residències de gent gran en búnquers. Ben bé no se sabia què passava a dins i, sovint, la informació que sortia era escassa.

Des del primer moment, els familiars de Residencial Palau es van queixar que la residència els amagava informació, però el que circulava per Palau-solità i Plegamans era alarmant. Els mossos recullen així el que els va explicar un familiar:

"Una infermera de la residència li va dir textualment: "Que no les engañen, esto ya es descarado y están cayendo como moscas."

Alertada per la insistència d'una periodista de Ràdio Palau, la fiscalia comença a investigar el cas a mitjans d'abril de 2020 quan el virus ja havia entrat a la residència i s'estava expandint ràpidament.

L'atestat de la policia posa al descobert que es van fer dues festes amb una cinquantena de residents agrupats i sense mascareta quan els protocols ho prohibien. Fins i tot ho van publicar en el Facebook del centre malgrat que el seu director no recorda quan es van celebrar aquestes festes.

La conclusió que treuen els Mossos és que es va produir "una ineficàcia i una imprudència reiterada en el temps pel control de la covid". L'informe de Mútuam explica la situació a 25 de març:

"Els residents no estaven aïllats correctament i els treballadors no sabien com fer-ho."

El sumari denuncia falta d'EPIS i d'higiene al centre durant la pandèmia(CCMA)

Sense EPIs ni prou higiene

Els metges del CAP es fan càrrec de la residència l'1 abril, però quasi un mes més tard, la situació no havia millorat gaire. Expliquen en un altre informe que no tenien prous EPI's, que la neteja de les habitacions era insuficient, que els residus contaminats no se separaven correctament o que els carros de menjar estaven bruts. I afegien:

"Es van detectar anomalies en les mesures d'aïllament, van detectar una manca d'EPIs i els que tenien els utilitzaven incorrectament. Aquestes anomalies van trigar setmanes a corregir-se. També es van detectar pacients amb falta d'hidratació."

En la primera onada de la covid-19, van morir una tercera part dels residents, 55 persones. El testimoni dels responsables ho atribueixen al fet que no tenien EPIs suficients i que hi havia molts treballadors de baixa amb dificultats per substituir-los, alhora que expliquen que van fer tot el que van poder per atendre els residents en una situació sanitària molt complexa i caòtica.

L'advocat de 6 familiars de residents morts durant aquells dies, Javier Aguilar, apunta altres causes, com que a la residència ja hi havia mancances abans de l'explosió de la pandèmia:

"Creiem que no es pot culpar tot a l'excepcionalitat de la covid, sinó que era una residència que ja tenia diverses inspeccions anteriors per denúncies i fins i tot inspeccions d'ofici per reiterats incompliments en matèria de salut."

I afegeix que, fins i tot un mes abans, el febrer del 2020, la residència ja va tenir una proposta d'obertura d'expedient sancionador: "D'alguna manera ja no s'estaven fent les coses bé."

Entre els familiars, n'hi ha que declaren estar satisfets amb l'actuació del centre o que entenen que les morts es van produir perquè la persona era gran, amb malalties prèvies i que la covid va accelerar el final. Sí que es queixen, però, de falta d'informació.

En canvi, el grup de familiars que han denunciat el cas als jutjats són molt més durs amb la situació que van viure. Aquests són alguns dels testimonis recollits al sumari:

"Van administrar la morfina a la seva mare i va sol·licitar acomiadar-se d'ella, però de la residència li van denegar l'accés."

"La meva mare va sortir de la residència desnodrida, amb pèrdua de pes evident, deshidratada, amb la mirada perduda i sense reaccionar a les preguntes, crec que per un excés de medicació. Ja a casa, va donar negatiu de covid."

"No traslladen la meva mare a l'hospital perquè deien que no l'atendrien."

 

La direcció creu que el cas no se sosté

L'advocat del director creu que no se sostenen les acusacions de falta d'higiene, de desnutrició o de falta d'atenció. Tot i això, alguns treballadors expliquen les situacions viscudes, com que hi havia residents que havien de conviure hores amb un cadàver a l'habitació:

"En període de pandèmia més de 10 cops havia vist com difunts compartien habitació amb altres residents fins que eren traslladats a la funerària."

O que a la cuina es barrejava el menjar amb els residus que arribaven de les habitacions:

"Algun cop retornaven a la cuina els carros de menjar procedents de les habitacions amb bolquers, guants, mascaretes, tovalloles de tela."

Tres anys després dels fets, els tres investigats, el director i dos metges, encara no han declarat al jutjat d'instrucció. No ho faran fins al novembre. El cas de Residencial Palau és un dels pocs que la justícia està investigant a Catalunya, com es pot veure en aquest vídeo.


Segons va denunciar Amnistia Internacional l'any passat, el 90% de morts a les residències durant la pandèmia encara no s'han investigat, perquè gairebé totes les denúncies dels familiars han acabat arxivades.

ARXIVAT A:
Covid-19Residències gent gran Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut