Fentanil: els narcos volen introduir a Europa la droga més mortífera i addictiva

A Espanya ja s'han requisat diverses partides de fentanil, com una de 291 grams el 2018, que provenia del Marroc

Fàtima Llambrich / Mònica Bertran i BrancósActualitzat

Lo fentanil és la droga més mortífera i addictiva que hi ha actualment en ús. Als Estats Units és la responsable de 70.000 morts anuals. El personal de duanes de Bèlgica porta un kit amb un esprai per contrarestar-ne els vapors en cas d'un decomís inesperat. No l'han hagut de fer servir mai.

Com també el porten els agents de duanes de Miami, però als Estats Units la realitat és una altra. El fentanil és el responsable de la mort de 70.000 persones l'any. Segons la DEA, és la primera causa de mort en menors de cinquanta anys. 

Entre els consumidors en diuen "fer la reverència" quan el consum provoca un encorbament del cos i del coll; segons s'explica al documental "Fentanil: la droga més barata i mortal", emès pel programa de TV3 "Sense ficció".

L'Hospital del Mar i l'Hospital Trias i Pujol de Badalona han fet un estudi conjunt amb 187 politoxicòmans de Catalunya que estan en tractament per desintoxicació. Alguns, tot i el tractament, continuen consumint. Han detectat restes de fentanil a l'orina en 5 d'ells que no eren conscients d'haver-ne consumit. La lectura que en fa la responsable de l'estudi, Francina Fonseca, és que el fentanil era un adulterant que hi havia en alguna de les drogues que s'havien pres.
 

El paper de Mèxic

Els Estats Units i el Canadà en són, per ara, els grans consumidors i Mèxic el productor. El fentanil és un opiaci sintètic, els precursors químics per elaborar-lo arriben de la Xina. Tant el govern mexicà com el dels Estats Units ja han fet un toc d'alerta en aquest sentit. I és a Mèxic on hi ha els laboratoris clandestins per elaborar-lo, on es barreja amb altres drogues, com la cocaïna i la metamfetamina.

Als Estats Units, el fentanil és responsable de 70.000 morts anuals (Europa Press)

Rodolfo Montes és un periodista mexicà que investiga el crim organitzat. Està preparant un reportatge sobre el fentanil que presentarà dimecres al Col·legi de Periodistes de Catalunya. Resideix a Barcelona durant uns mesos gràcies a un conveni amb Taula per Mèxic perquè allà l'han amenaçat de mort. Explica que els càrtels de Sinaloa i de Jalisco Nueva Generación estan en lluita per copsar el mercat europeu del fentanil

De fet, s'atribueix al fill gran del Chapo Guzmán, a Ovidio, l'inici del tràfic de fentanil de Mèxic als Estats Units. El país nord-americà l'investiga a ell i a dos germans més per aquest tràfic. "Los Chapitos", com s'anomena els fills del Chapo Guzmán, van fer públic un comunicat en què es desvinculaven tant del càrtel de Sinaloa com del tràfic de fentanil.

El 21 de maig del 2021, Rodolfo Montes, en la roda de premsa del govern mexicà, va preguntar al president de Mèxic sobre un decomís que havien fet en un port del país. López Obrador li va confirmar el decomís de fentanil en una partida de metamfetamines que eren dins de bosses de carbó. Anaven destinades al mercat europeu.

López Obrador va destacar que amb aquell contenidor tenien la prova que els narcotraficants van més enllà del mercat dels Estats Units i del Canadà. I l'almirall José Rafael Ojeda, secretari de la Marina de Mèxic, va afinar més la destinació. Va explicar que es posarien en contacte amb el govern espanyol perquè el contenidor anava destinat a Barcelona.

Tempteig del mercat

Segons fonts policials, a les autoritats espanyoles no els consta aquella alerta. A Espanya sí que han fet decomisos de fentanil, una partida de 291 grams el 2018, que provenia del Marroc i altres decomisos posteriors en dosis que no superaven els 30 grams. Els narcotraficants estan temptejant el mercat. 

A Europa el fentanil es paga més car en el mercat negre que als EUA (CCMA)

Al cap de l'Administració General de Duanes de Bèlgica, Kristian Vanderweuren, li consten entrades de dosis de deu grams, les detecten a l'aeroport de Brussel·les. "En drogues, quan plou als Estats Units, comencen a caure gotes a Europa", comenta. Europa ja té rutes d'entrada de droga fetes i organitzacions criminals potents. La base ja hi és. Vanderweuren explica que si poden traficar amb cocaïna, també podran amb fentanil.

Els Estats Units són un gran mercat per al fentanil, però a Europa es paga més car, per tant --valora Vanderweuren-- els surt més a compte un gran mercat com Europa, on obtindrien més beneficis. Per això estan alerta.

El govern mexicà té una taula d'equivalències del que costa fer una droga i els beneficis que aporta. En el cas del fentanil, als càrtels els costa dues hores produir-ne un quilo en territori mexicà i un cop a Los Angeles han obtingut 195.000 dòlars de beneficis.

Un medicament molt comú i eficaç

Als hospitals, el fentanil està entre els medicaments classificats com a estupefaents. Se sol guardar en armaris tancats amb clau i separats de la resta, com és el cas de l'Hospital del Mar de Barcelona. Allà, expliquen que en fan un recompte constant, dues o tres vegades al dia, per comprovar que l'estoc és correcte. 

El fentanil és l'opioide més receptat i el més utilitzat a quiròfan. Per exemple ha desplaçat la morfina, perquè té clars avantatges, que alhora poden ser perills potencials. Santi Grau, director de l'Àrea del Medicament, exposa:

"Mil·ligram a mil·ligram és molt més potent, és 50-100 vegades més potent que la morfina i a sobre el puc donar per múltiples vies diferents, cosa que pel que fa a la morfina les vies són més limitades."

Els experts asseguren que s'ha de prescriure amb molta cura, només quan sigui necessari, en la dosi més baixa possible i, sempre, amb molta supervisió. L'efecte és ràpid i intens, però també desapareix de pressa. I, per tant, el risc d'addicció és molt més alt.

Sense control, i com a droga del mercat negre, també té un gran risc de sobredosi, però els experts creuen que és difícil que aquí hi pugui haver una epidèmia mortal de les proporcions dels Estats Units i el Canadà perquè les receptes estan molt controlades.

Hem parlat d'aquest medicament amb diversos experts. Recupera aquí tot el reportatge de Mònica Bertran i Brancós:

 

 

ARXIVAT A:
NarcotràficDroguesSalutEstats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut