Sánchez escolta des del seu escó al Congrés a Feijóo, que parla d'esquenes, dret, des del seu
Sánchez i Feijóo se les han tornat a tenir aquest dimecres a la sessió de control al Congrés (EFE/Javier Lizón)

Feijóo amenaça amb una investigació parlamentària a la dona de Sánchez pel cas Koldo

El president espanyol ha insistit al líder del PP que exigeixi la dimissió d'Isabel Díaz Ayuso com a presidenta de la Comunitat de Madrid

El PSOE i el PP han entrat en una espiral inacabable d'acusacions creuades. Aquest dimecres, en la sessió de control al Congrés, s'han tirat pel cap els casos de presumpta corrupció que cada un atribueix a l'altre

Sánchez apuntant a Ayuso, per la investigació per frau fiscal a la seva parella, i Feijóo, a la dona del president, que s'hauria reunit amb un dels empresaris de la trama Koldo, el març del 2020, abans del rescat d'Air Europa --que l'empresari representava-- amb diners públics.

L'endemà de l'entrada de la llei d'amnistia al Senat i de l'anunci del PP de forçar un conflicte entre institucions, el Congrés ha viscut una sessió molt tensa en què el president del PP ha amenaçat amb una investigació a la dona del president del govern espanyol cridant-la a comparèixer a la comissió del cas Koldo al Senat.

La sessió de control ha començat amb una primera pregunta de Núñez Feijóo formulada d'aquesta manera: "Creu vostè que governar consisteix a viure a La Moncloa?"

La resposta de Sánchez ha estat ràpida. Ha dit que "efectivament, governar no consisteix a viure a la Moncloa, tampoc en dos pisos valorats en més de dos milions d'euros pagats en bona part amb el pacte fiscal a Hisenda". 

En la rèplica, ha arribat l'amenaça de Feijóo. El president del PP li ha dit a Sánchez que "si creu que ha donat carpetada al que ha passat a casa seva, s'equivoca". Ha afegit que si torna a negar-se a donar explicacions, "hi haurà una investigació específica sobre els afers que afecten el seu entorn més immediat, parlamentària, segur, i judicial també si és necessari". "Els espanyols tindran la certesa que ho sabran tot, "tot és mentida, aquesta amnistia fraudulenta és mentida i el seu govern també". 

En el seu últim torn de rèplica a Feijóo, Sánchez ha acusat el PP de limitar-se a assenyalar la fiscalia, l'Agència Tributària i els mitjans de comunicació en el cas Ayuso, en comptes de prendre cap decisió sobre la presidenta madrilenya pel frau fiscal de la seva parella. Per això, Sánchez ha demanat a Feijóo que planti cara a la corrupció en el seu partit i exigeixi la dimissió d'Isabel Díaz Ayuso com a presidenta de la Comunitat de Madrid.
 

L'enfrontament entre Sánchez i Nogueras

La segona pregunta de la sessió de control ha anat a càrrec de la portaveu de Junts, Miriam Nogueras. Ha preguntat al president del govern espanyol si la convocatòria de les eleccions a Catalunya ha influït en la seva decisió d'aparcar els pressupostos.  

Sánchez ha contestat que les eleccions són una gran oportunitat per passar pàgina i "deixar enrere la fractura del 2017". En la seva rèplica, Nogueras ha dit que la raó de retirar els pressupostos és que no es podien permetre en campanya que els ciutadans de Catalunya tinguin clar que, per al govern espanyol,  estan "a treballar, a pagar i a callar"

Nogueras ha afegit que, per a alguns, "no existeix la P de país, només existeix la P de partit, i la retirada dels pressupostos generals és una decisió de campanya electoral, no una decisió de país". 

També ha volgut destacar que l'any en què el govern espanyol va pagar més a Catalunya va ser el 2017, l'any en què Catalunya era respectada i tenia un govern solvent, "l'any en què el president Puigdemont era el president de la Generalitat de Catalunya".  

Miriam Nogueras, portaveu de Junts al Congrés, parla des del seu escó en la sessió de control a Pedro Sánchez
Nogueras s'ha dirigit a Pedro Sánchez en la sessió de control

El dirigent socialista ha contestat que, amb l'actual govern espanyol, Catalunya ha tingut finançament rècord i inversió pública rècord provinent de l'administració general de l'Estat. 

Sánchez ha dit que el govern espanyol està fent "una aposta decidida per l'autogovern", mentre que Junts "aposta per la ruptura". Apostar per la convivència a Catalunya, ha insistit, significa apostar per l'autogovern i és el que esperen fer amb un president de la Generalitat socialista".
 

"Aquest govern no para"

La tercera i última pregunta adreçada a Pedro Sánchez l'ha formulat Mertxe Aizpurua d'EH-Bildu, que també s'ha interessat per la retirada dels pressupostos, que diu que suposa un perjudici per a la majoria treballadora. 

Aizpurua diu que s'han d'assegurar els avenços que ja s'havien negociat. Sánchez ha dit que el seu govern està sent molt actiu en les millores progressistes. "Aquest govern no para", ha assegurat. 

 

ARXIVAT A:
Pedro SánchezAlberto Núñez Feijóo
Anar al contingut