Famílies que temen perdre els fills adolescents acusen IM Academy de criptosecta

L'empresa, que promou inversions en criptomonedes, té líders acusats d'estafa i organització criminal

Roger Rovira / Marta PlanellasActualitzat

Fer-se ric utilitzant només el telèfon mòbil per fer inversions en compra i venda de criptomonedes de manera fàcil. Aquest és un dels missatges de l'empresa IM Academy --una companyia nord-americana que en els últims tres anys ha tingut altres noms com IMarkets Live-- dirigida principalment a joves.

A la seva web, l'empresa ofereix cursos per aprendre a fer inversions. A les xarxes socials és fàcil trobar vídeos promocionals dels principals directius d'aquesta empresa, com el seu subdirector Alex Morton, on es mostra una vida de luxe, amb cotxes d'alta gamma, rellotges cars i viatges amb avió privat. TV3 ha pogut contactar amb diverses famílies --amb fills adolescents afectats-- que denuncien els mètodes sectaris d'aquesta empresa.

Els pares i mares --que expliquen com ha canviat la relació amb els seus fills des que han entrat en aquesta organització anomenada IM Academy-- han decidit parlar des de l'anonimat per por a perdre definitivament el contacte amb els seus fills.

Un dels casos ens explica que va descobrir que el seu fill menor d'edat s'havia introduït en aquesta xarxa de criptomonedes perquè la Guàrdia Civil li va trucar. La policia havia retingut el seu fill a l'aeroport --perquè van detectar que portava un certificat fals de PCR per viatjar-- quan tornava d'una trobada amb aquest grup en una ciutat espanyola.

"El nen se'n va anar a una reunió sense cap tipus de consentiment del pare o de la mare, i va agafar un avió i tot i va marxar a una ciutat i es va apuntar amb aquesta gent. El meu fill, era menor d'edat, tenia 15 anys. La seva actitud va canviar cap a malament, es va apartar de tots els seus amics. El problema que tenim és que el nen s'ha tornat molt mentider, no et diu la veritat."

Una altra família afectada que ha acceptat parlar amb TV3 explica que el seu fill ha marxat de casa i se n'ha anat a viure amb altres membres del grup. El pare del menor diu que no sap què fer per recuperar-lo i ens mostra la seva por per si acaba perdent totalment el contacte amb ell.

"Quan se'n va anar de casa, crec que el primer dia encara va anar a l'escola, però després va deixar d'anar-hi. La policia ens va dir que podien tenir la possibilitat de localitzar-lo i portar-lo a casa, però que amb 17 anys se'n tornarà a anar tan bon punt arribi."

IM Academy, IMarkets Live i la denúncia d'estafa piramidal

La febre per les inversions en criptomonedes ha provocat una proliferació d'empreses que venen cursos per internet en què asseguren poder fer-se ric. En el cas d'IM Academy, es ven un curs de formació per al qual cal pagar 200 euros per la inscripció i pagar mensualitats de 150 euros, unes mensualitats que es poden cancel·lar si s'introdueix nous membres al grup.

El pla de compensacions de l'empresa preveu, a més, poder arribar a generar ingressos mensuals com més gent es porti a l'organització. Un sistema que permet al jove poder escalar de nivell dins del grup.

Recentment, la Policia Nacional va detenir a l'Estat espanyol vuit persones relacionades amb IM Academy per possibles delictes d'estafa i pertinença a grup criminal. El cas arrenca per una denúncia posada per diverses famílies afectades i l'ONG RedUNE, d'ajuda a persones captades per sectes.

"Al principi, quan vam presentar la denúncia, érem aproximadament 450 famílies i testimonis, però avui dia podem ser uns 2.500", afirma Carlos Bardavío, advocat de l'Observatori Espanyol Sobre Derives Sectàries, RedUNE.

 

Els seus mètodes per captar joves similars a les sectes

A les xarxes és fàcil trobar imatges de les seves trobades que fan arreu del món. Esdeveniments als Estats Units, l'Argentina, Madrid, Màlaga i Barcelona en hotels i restaurants són alguns dels actes dels últims anys.

En els vídeos es pot veure com un o diversos responsables fan una conferència davant de joves assistents en què s'utilitzen tècniques de persuasió, de pertinença a un grup i de desenvolupament personal. També se'ls fa repetir proclames i missatges que els pares denuncien com a sectaris, com per exemple, que poden tenir una vida millor que la dels seus pares, els quals només són esclaus de la feina i la hipoteca.

"Aquest tipus de frases les començava a repetir d'una manera que tenia molt interioritzat tot el que havia de respondre a cada cosa. Va ser aleshores quan ens va començar a sonar tot a alguna cosa més perillosa, a rentat de cervell."

"El nen està contagiat per aquesta gent, fins i tot en la manera de parlar, de vestir, de tallar-se els cabells."

El psicòleg expert en sectes Miguel Perlado, que atén algun dels joves afectats, ho valora així:

"Té molts comportaments que podien assimilar a una dinàmica de sectarisme, on hi ha gent que destaca amb un rol molt seductor, gent major edat, amb un entorn afectiu en què es bombardeja els nouvinguts."
 

Tot i les advertències, milers de joves assisteixen aquests dies a Badalona a la convenció d'aquesta empresa d'inversions, que l'Ajuntament i el Joventut de Badalona diuen que no han pogut impedir.

ARXIVAT A:
PolicialCriptomonedes
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut