Experts de l'ONU acusen Rajoy i els jutges d'aliar-se per "decapitar l'independentisme"
Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart i altres acusats, al Tribunal Suprem, durant la primera sessió del judici del procés (ACN)

Experts de l'ONU acusen Rajoy i els jutges d'aliar-se per "decapitar l'independentisme"

Reclamen l'alliberament d'Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart de la seva presó preventiva "arbitrària"

RedaccióActualitzat

Un comitè d'experts de les Nacions Unides considera "arbitrària" la presó preventiva d'Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

Aquest comitè, anomenat precisament Grup de Treball contra la Detenció Arbitrària, demana en un informe l'alliberament immediat de tots tres, perquè considera que s'estan vulnerant els seus drets fonamentals.

També reclamen a l'Estat que els indemnitzi i que s'obri una investigació independent. Aquest informe, que no és vinculant, es presentarà públicament aquest dimecres a la tarda a Londres.
 

"Accions concertades" per "decapitar" l'independentisme

El document, que té data d'aquest dilluns, conté afirmacions molt contundents: considera que se'ls ha acusat per coaccionar-los per les seves idees independentistes i per evitar que segueixin buscant la independència des de l'àmbit polític.

Però va més lluny: acusa els poders judicial i executiu espanyols d'haver-se "concertat" per "decapitar" l'independentisme:

"La detenció dels senyors Cuixart, Sánchex i Junqueras es va fer a partir d'accions concertades de l'aparell nacional de procuració i impartició de justícia, en contra de certs dirigents del moviment independentista català, que a la vegada va comptar amb el suport polític públic d'alts funcionaris del govern espanyol, fins i tot a través de pronunciaments que donaven suport a la decapitació d'aquest moviment."

Aquesta última afirmació fa referència a les declaracions públiques de l'exvicepresidenta de Rajoy, Soraya Sáenz de Santamaría, quan va dir que havien "decapitat" l'independentisme.

Afegeix que les detencions anaven en contra del principi d'igualtat dels éssers humans, en haver estat motivada per la seva opinió política.

 

 

Bosch exigeix "la llibertat immediata"

Aquest informe ha provocat la reacció contundent del govern de la Generalitat: el conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, ha reclamat que els alliberin.

"L'estat espanyol i els poders de l'estat han de complir amb els dictàmens de les Nacions Unides. Quan surti el dictamen que exigeix la llibertat immediata dels presos polítics i la indemnització s'ha de complir amb aquest pronunciament de les Nacions Unides."


També el vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, considera que Espanya està obligada a fer cas d'aquest informe:

"El govern espanyol, el que ha de fer immediatament és fer que l'Advocacia de l'Estat demani la llibertat ara mateix de tots els presos polítics, i, evidentment, el jutge Marchena, el que ha de fer és deixar-los en llibertat immediata."


Òmnium assegura que en els últims dos anys l'ONU ha fet 245 informes d'aquest tipus, només dos dels quals afectaven països de la Unió Europea, França i Polònia.

Afegeixen que aquests dos països van deixar en llibertat les persones afectades després de fer-se públiques les resolucions.

Aquest procediment el va posar en marxa l'advocat britànic expert en drets humans Ben Emmerson.

Aquest dimecres, Emmerson ha assegurat que Espanya haurà d'afrontar un corrent de condemna de la comunitat internacional si no allibera els tres polítics.

Més de 600 dictàmens des del 1991

Les conclusions d'aquest organisme de l'ONU no són vinculants, però són un element "important" per a l'estat espanyol i per a qualsevol tribunal internacional. Aquest organisme de Nacions Unides ha fixat posició sobre la vulneració de drets humans a països com Veneçuela, Ruanda, el Regne Unit o l'Iran.

El Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària és un mecanisme creat pel Consell de Drets Humans de les Nacions Unides en el qual experts en la matèria investiguen detencions que puguin atemptar contra els principis establerts per tractats internacionals com la Declaració Universal dels Drets Humans.

Des de la seva creació, l'any 1991, ha emès més de 600 dictàmens.


Text íntegre

Aquest és el text íntegre de l'informe del Grup de Treball contra la Detenció Arbitrària:

 

 

ARXIVAT A:
Procés catalàJudici procésJordi CuixartOriol JunquerasJordi Sànchez
Anar al contingut