Experts de l'ONU acusen Rajoy i els jutges d'aliar-se per "decapitar l'independentisme"
Junqueras. Sànchez i Cuixart, durant un míting abans del referèndum de l'1-O (ACN)
Londres

Un grup de treball de l'ONU demana la llibertat immediata de Junqueras, Sànchez i Cuixart

Segons avança Nació Digital, la resolució del Grup de Treball contra la Detenció Arbitrària assenyala que l'Estat espanyol hauria d'indemnitzar els tres dirigents sobiranistes

Actualitzat

El Grup de Treball contra la Detenció Arbitrària de les Nacions Unides demana la posada en llibertat immediata d'Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, en presó preventiva des de la tardor del 2017.

Segons avança Nació Digital, la resolució assenyala que l'Estat espanyol hauria d'indemnitzar Junqueras, Sànchez i Cuixart per haver-los privat de llibertat sense sentència.

L'informe s'ha de fer públic aquest dimecres, segons ha anunciat Ben Emmerson, l'advocat anglès que representa Junqueras, Sànchez i Cuixart:

 

 

L'hivern de 2018, Emmerson, advocat especialitzat en drets humans, va presentar una petició davant el Grup de Treball contra la Detenció Arbitrària de l'ONU per revisar l'empresonament i dictaminar si vulnera drets fonamentals dels líders d'un "moviment polític pacífic".

La petició demanava posar "punt final a les nombroses" violacions de la Declaració Universal de Drets Humans i de la Convenció Internacional de Drets Civils i Polítics.

 

 

Demandes en nom de Puigdemont, Rull, Romeva i Bassa

El mes de juliol, la demanda es va ampliar als exconsellers Josep Rull, Raül Romeva i Dolors Bassa, empresonats des del març del 2018. Anteriorment, Emmerson també havia presentat una demanda en nom de Carles Puigdemont davant del Comitè de Drets Humans de l'ONU contra l'estat espanyol.

Poc després del referèndum de l'1 d'octubre, el Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària de l'ONU ja va emetre un comunicat en què feia una crida al govern espanyol a respectar plenament els drets fonamentals, inclosa la llibertat de reunió i associació, i l'instava al diàleg polític.

 

 

 

Més de 600 dictàmens des del 1991

Les conclusions d'aquest organisme de l'ONU no són vinculants, però són un element "important" per a l'estat espanyol i per a qualsevol tribunal internacional. Aquest organisme de Nacions Unides ha fixat posició sobre la vulneració de drets humans a països com Veneçuela, Ruanda, el Regne Unit o l'Iran.

El Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària és un mecanisme creat pel Consell de Drets Humans de les Nacions Unides en el qual experts en la matèria investiguen detencions que puguin atemptar contra els principis establerts per tractats internacionals com la Declaració Universal dels Drets Humans.

Des de la seva creació, l'any 1991, ha emès més de 600 dictàmens.

 

 

 

ARXIVAT A:
Procés catalàOriol JunquerasJordi CuixartJordi SànchezGovern empresonatJudici procés
Anar al contingut