Les exfutbolistes Olga Moreno, Maria Teresa Andreu i Noemí Rubio
Les exfutbolistes Olga Moreno, Maria Teresa Andreu i Noemí Rubio

Exjugadores s'alcen contra el masclisme al futbol femení: "Cal que tothom hi posi el seu granet"

El petó forçat de Luis Rubiales a Jennifer Hermoso ha tornat a posar en primer pla situacions de masclisme, homofòbia i tracte vexatori en el futbol femení

RedaccióActualitzat

El cas Rubiales ha tornat a posar a l'ull de l'huracà entitats com la Reial Federació Espanyola de Futbol. Aquest, però, no és el primer cas masclista que es dona a la institució.

Ho va ser, per exemple, el tracte de menyspreu que exercia l'exseleccionador espanyol Nacho Quereda, que va estar més de 20 anys en el càrrec, des del 1988 fins al 2015.

Diverses dones que han format part de la història del futbol femení destapen aquestes conductes masclistes i la lluita que han de fer constantment en la defensa dels seus drets. És el cas de les exjugadores Olga Chola Moreno i Noemí Rubio, i també l'exjugadora i exdirectiva de la Federació Espanyola de Futbol Maria Teresa Andreu.

Olga Moreno: "Tota la meva generació i una mica més tard també... hem sentit els típics comentaris de 'ves a casa a fregar o a rentar els plats'"

Noemí Rubio: "He firmat contractes que, lògicament, els firmes perquè ets joveneta, amb una clàusula que no et pots quedar embarassada. (...) Jo tenia claríssim que volia ser mare i vaig haver de renunciar al futbol"

Maria Teresa Andreu: "En el cas de Nacho Quereda, vaig demanar a Villar que el cesséssim perquè era un càncer per al futbol femení. (...) Agafava la galta a una jugadora o li tocava el cul. No vaig tenir èxit perquè hi havia molt de masclista i en Villar era molt masclista"

Olga Moreno: "Hi havia les noies que teníem una mica més de força mental i les que no. I les que no ho passaven molt malament"

Noemí Rubio: "Jo crec que ara és el moment de, totes, posar una mica cadascú el seu granet i a veure si, a poc a poc, s'aconsegueix més igualtat, tant de sous com de tracte"

En aquest reportatge del "Telenotícies migdia" insisteixen a dir que és necessari que hi hagi canvis estructurals i nous protocols per posar-hi fi:


També jugadores en actiu, com Berta Bou Salas i Yasmin Mrabet, del Llevant Les Planes, rebutgen el maclisme imperant en el món del futbol i esperen que el cas Rubiales serveixi perquè s'aconsegueixin canvis estructurals d'una vegada per totes i deixar enrere una lluita, que fa molts anys que dura.

Berta Bou Salas: "Per desgràcia tinc bastantes companyes que han patit assetjament sexual per superiors. (...) Aquesta lluita sempre hi ha estat, però no hem tingut oportunitat d'alçar la veu".

Yasmin Mrabet: "Aquest senyal d'empoderament que està fent Jennifer Hermoso crec que sí que animarà moltes jugadores a denunciar situacions en què no han estat còmodes".

Berta Bou Salas: "Crec que això per les dones es poden sentir en un espai segur per poder seguir lluitant".

Yasmin Mrabet: "Nosaltres sabem com actuar en aquests casos, però és important per a les nenes del futbol base i categories inferiors, que no ho tenen tant a l'abast. Que se sentin lliures i còmodes per poder denunciar aquestes situacions".

També Cecília Barnosell Sabrià, que va ser la primera nena federada a la Reial Federació Espanyola de Futbol, recorda el masclisme amb què es va trobar quan jugava:

Cecília Barnosell Sabrià: "Els comentaris despectius eren el pa de cada dia. Sé de gent a qui li ha afectat molt i fins i tot tinc alguna amiga que va arribar a plegar del futbol. Hi ha amigues que han plegat".

Ho expliquen en aquest reportatge del "Telenotícies vespre":

 

Envia un correu electrònic a bustiadenuncia@tv3.cat
ARXIVAT A:
Luis RubialesMasclisme Assetjament sexual
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut