Evacuació dels dos ferits, ahir a la nit, fins al "punt calent" on se'ls ha mantingut estables fins a ser evacuats (Bombers)
Evacuació dels dos ferits, ahir a la nit, fins al "punt calent" on se'ls ha mantingut estables fins a ser evacuats (Bombers)

Evacuats els excursionistes trobats a Aigüestortes, que han fet nit amb la tècnica del burrito

Vuit bombers i un metge del SEM s'han quedat en un "punt calent" amb els dos ferits, un de lleu i un en estat menys greu, fins que l'helicòpter de rescat els ha pogut evacuar

RedaccióActualitzat

Els dos excursionistes localitzats aquest diumenge després de perdre's mentre feien una ruta pel parc natural d'Aigüestortes, al Pallars Sobirà, ja han estat evacuats en helicòpter a l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, un amb pronòstic menys greu i l'altre lleu.

Els Bombers els van trobar amb símptomes d'hipotèrmia i, davant la impossibilitat d'evacuar-los al vespre per l'acumulació de neu, el Grup d'Actuacions Especials (GRAE) va establir un punt calent dins una tenda de campanya on els han escalfat i mantingut estables tota la nit amb la tècnica del burrito.

Es tracta d'una tècnica habitual en els rescats de muntanya en casos d'hipotèrmia per evitar que les persones immobilitzades perdin calor corporal mentre estan en un medi hostil. En síntesi, es tracta d'evitar que estiguin estirades directament sobre el terra --posant-hi entremig estoretes aïllants--, i d'embolicar-les amb capes de plàstic, mantes d'alumini i sacs de dormir --amb caputxa o equivalent, que els cobreixi al màxim-- per mantenir-los l'escalfor. En cas que portin la roba mullada o humida, se'ls ha de treure primer abans d'embolicar-los.

 

Es tracta "d'embolicar-los amb capes, com les cebes", segons ha explicat Francesc Martínez, oficial responsable dels GRAE, que ha detallat al 3Cat com ho han fet en aquest cas:

"La primera capa és una manta autoescalfable que es posa al més a prop de la pell i que els dona un generador de calor. Després, el sac de dormir, i per sobre, una manta tèrmica airejada --que s'anomena brisa-- i que és més gruixuda que les normals. Després l'estoreta i , amb tot això, es fa un paquet que es pot traslladar i que fa que la persona vagi recuperant la temperatura."


Als excursionistes, un home i una dona que es van perdre dissabte, els van trobar aquest diumenge al vespre a la zona de la Valleta Seca, a l'entrada de la canal dels Encantats del parc nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Estaven orientats i conscients, però ferits a conseqüència d'un accident que havien tingut diumenge al matí. Portaven l'equipament correcte per a activitats de neu, però el responsable dels GRAE creu que hauria estat difícil que haguessin pogut superar una segona nit al ras amb el mal temps que feia --precipitació intensa i molt vent--.

Vuit bombers i un metge del SEM s'han quedat amb els dos ferits tota la nit fins que l'helicòpter de rescat els ha evacuat, a primera hora del matí, d'un en un, fins a l'aeroport de Tírvia, on hi havia dos helicòpters medicalitzats del SEM esperant-los.

Els GRAE van descartar diumenge a la nit portar els dos ferits fins al refugi Mallafré, ja que hi havia una acumulació de neu de més de 60 centímetres de gruix. En l'operatiu de recerca hi han participat una seixantena d'efectius dels bombers, bombers voluntaris, GRAE i del SEM, a més de vehicles lleugers de coordinació i comandament i drons.

Nou persones dels serveis d'emergència s'han quedat amb els ferits, mentre que la resta de personal GRAE que va participar en la recerca i es van quedar fins a última hora, un total d'11 bombers, van refer el camí per fer nit al refugi, igual que els components del Grup de Rescat de Muntanya (GRM) dels Pompièrs d'Aran, que també van participar en el rescat.

L'helicòpter de rescat s'ha enlairat aquest matí des d'Olot i ha arribat al voltant de les 9.30 a la zona on han fet nit els ferits amb els equips d'emergència, que ja havien habilitat l'espai per a l'aterratge de l'aeronau.

La família va ser qui va alertar que els dos excursionistes no havien tornat a casa dissabte a la nit, com tenien previst. En trobar el cotxe diumenge encara aparcat a Espot, on l'havien deixat el dia abans, es va posar en marxa l'operatiu de recerca.

ARXIVAT A:
Bombers
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut