Brussel·les

Europa avança al 21 de desembre l'aprovació de la vacuna de Pfizer i BioNTech

Segons el calendari establert, la vacuna de la Covid podria començar a comercialitzar-se tres dies després de rebre el vistiplau d'Europa, el 24 de desembre

RedaccióActualitzat

L'Agència Europea del Medicament (EMA) podria avançar la seva valoració sobre la vacuna de Pfizer i el seu soci alemany BioNTech al 21 de desembre, una setmana abans del previst.

Després de la reunió excepcional, si la vacuna rep el vistiplau, es podria començar a comercialitzar tres dies després, és a dir, el 24 de desembre, sempre que es respecti l'esquema establert anteriorment, quan l'EMA havia de reunir-se el 29 de desembre.

Pel que fa a la vacuna Moderna, per ara es manté la data d'autorització per al 12 de gener.

Treball intens i "amb garanties"

Els experts del comitè de medicaments humans de l'Agència EMA (CHMP) asseguren que estan "treballant intensament" les darreres setmanes per poder avaluar la "seguretat i eficàcia" de les vacunes de Pfizer-BioNTech.


La data s'ha pogut avançar, segons els experts, després d'haver rebut la informació addicional sol·licitada a les farmacèutiques. En tot cas, si fos necessari la reunió prevista inicialment per al 29 de desembre, es podria mantenir igualment.

En el seu comunicat, el comitè vol deixar clar que no estan treballant amb presses:

"El CHMP conclourà la seva avaluació al més aviat possible, i només una vegada que les dades sobre la qualitat, la seguretat i l'eficàcia de la vacuna siguin prou sòlides i completes per determinar si els beneficis de la vacuna superen els seus riscos."

La vacuna de la Covid es podria començar a comercialitzar el 24 de desembre (Reuters)

 

Una vegada els experts recomanin la distribució de la vacuna "amb totes les garanties i controls", la Comissió Europea vol agilitzar el procés per autoritzar-ne la comercialització a tots els països europeus en qüestió de dies i perquè es puguin sincronitzar les campanyes de vacunació.  

Vacunació a Catalunya i Espanya

Falta saber si el canvi de calendari europeu podria obrir la porta perquè la campanya de vacunació a Catalunya i a Espanya pugui també avançar-se. Aquest dilluns la Conselleria de Salut i el govern espanyol van anunciar que es preveu que les primeres dosis de la vacuna arribin la setmana del 4 de gener, quan començarà un procés de vacunació progressiu.

 

Els Estats Units s'afanyen amb Moderna

L'Agència d'Aliments i Medicaments dels Estats Units ha confirmat la seguretat i l'eficàcia de la vacuna Moderna, en una anàlisi prèvia a la seva autorització. Això faria possible començar el procés de vacunació de la segona vacuna al país en els pròxims dies.

La farmacèutica Moderna ha assegurat que els assajos clínics mostren una eficàcia del 94 per cent.

Els Estats Units han començat aquest dilluns la campanya de vacunació contra la Covid-19, amb la vacuna de Pfizer i BioNTech.

 

ARXIVAT A:
VacunesCovid-19Coronavirus Comissió Europea
Anar al contingut