Vials de la vacuna russa Sputnik V, que ha començat a revisar l'Agència Europea del Medicament
Brussel·les

Europa avalua la vacuna russa Sputnik arran de la pressió d'alguns estats

El fàrmac desenvolupat per Moscou té una eficàcia del 92%, però Brussel·les diu que no preveu per ara incloure'l a les compres centralitzades

La vacuna desenvolupada per Rússia podria ser la següent a la llista de fàrmacs autoritzats a la UE contra la Covid.

L'Agència Europea del Medicament ha començat a estudiar l'habilitació de la vacuna russa Sputnik V. Ho fa amb el procediment abreujat, és a dir, per la via ràpida, per mirar de tenir resultats com més aviat millor.

El regulador europeu ha pres la decisió arran dels resultats dels estudis en laboratori i en adults tractats amb la vacuna, que és efectiva en el 92% dels casos, segons els seus promotors i els resultats publicats a la prestigiosa revista The Lancet, la més important de medicina a escala global.

 

Brussel·les es veu també pressionada per comprar l'Sputnik per estats membres com Hongria i Eslovàquia, que ja n'han començat a rebre dosis.

La República Txeca tindrà les primeres vacunes russes a finals de març. I Àustria i Dinamarca han anunciat que cooperaran amb Moscou per fabricar i distribuir futures vacunes adaptades a les variants dels virus, una decisió que ha obert una escletxa en la política de compra de vacunes de la UE.

 

Brussel·les no preveu per ara incloure-la a les compres centralitzades

Malgrat que l'EMA hagi començat a avaluar en temps real la seguretat, eficàcia i qualitat del fàrmac, la Comissió Europea ha afirmat que "actualment" no està en contacte amb les autoritats russes per incloure l'Sputnik V a les compres centralitzades de la UE.

El portaveu principal, Eric Mamer, ha afegit que en cas que l'EMA autoritzi la vacuna, "no hi ha cap obligació per a la CE d'incloure-la a la nostra llista".

Carregaments de la vacuna russa Sputnik V a l'Argentina (Reuters / Agustín Marcarian)

 

A l'hora d'arribar a acords amb les farmacèutiques per distribuir una vacuna, l'executiu de Brussel·les va posar com a condició que es fabriqués en territori comunitari, cosa que no passa amb l'Sputnik. La presidenta de la CE, Ursula von der Leyen, va alertar que caldria "fer inspeccions dels centres de producció" per garantir que es compleixin els estàndards de seguretat europeus.

Rússia ha dit que en pot distribuir 50 milions de dosis a Europa a partir del juny.

 

La UE té lligada la compra de 6 vacunes

La UE ha autoritzat les vacunes de Pfizer-BioNTech, Moderna i AstraZeneca. Està previst que l'11 de març l'EMA pugui donar llum verda a la de Johnson & Johnson, que porta el nom de Janssen i amb la qual Brussel·les té tancat un contracte de compra. També té lligats contractes amb CureVac, la vacuna de la qual ja s'està revisant, i Sanofi, que no podrà acabar els assajos clínics aquest any.

A banda, s'estan negociant acords amb Novavax, amb la vacuna que també s'està estudiant, i Valneva.

Tornen a pujar els contagis a Europa

L'OMS ha fet públic que, després de sis setmanes de descensos, les infeccions per Covid tornen a créixer a Europa. En concret, un 9% els darrers set dies. L'Europa central i de l'Est és on hi ha hagut més increments, tot i que la part occidental no se n'escapa.

L'Organització Mundial de la Salut aconsella mantenir les restriccions i incrementar el ritme de vacunacions.

 

 

ARXIVAT A:
Unió EuropeaVacunesCoronavirus Covid-19Salut
Anar al contingut