Vial de la vacuna russa coneguda com a Sputnik V (Reuters/Shamil Zhumatov)

La vacuna russa de la Covid té una eficàcia del 91,6%, segons el primer estudi publicat

Es tracta de dades preliminars d'un assaig clínic en fase 3, l'última abans que es decideixi sobre la seva aprovació

Xavier DuranActualitzat

La vacuna russa contra la Covid-19, de nom comercial Sputnik V, té una eficàcia del 91,6%, segons els resultats preliminars d'un assaig clínic en fase 3.

Els resultats, publicats aquest dimarts a la revista The Lancet, estan basats en dades de més de 20.000 persones.

D'aquests, el 75% va rebre la vacuna i un 25% un placebo. La vacuna s'administra en dues dosis, amb 21 dies de diferència.

Els resultats es refereixen als casos detectats al cap de 21 dies o més després de rebre la primera dosi. Es van produir 16 casos de Covid simptomàtica en el grup que va rebre la vacuna i 62 en el grup placebo. Això significa que l'eficàcia va ser del 91,6%.

La vacuna també va induir una forta producció d'anticossos i de limfòcits T, cèl·lules del sistema immunitari.

Una de les limitacions de l'estudi és que els casos de Covid només es van comprovar si la persona declarava tenir símptomes que ho fessin sospitar. Per tant, no quedarien registrats casos asimptomàtics.

Una dona rep la vacuna Sputnik V a Donetsk, a Ucraïna (Reuters/Alexander Ermochenko)

Sobre efectes secundaris greus, que requerissin ingrés a l'hospital, només se'n van declarar en el 0,4% del grup placebo i en el 0,2% del grup vacunat. Es van produir quatre morts, però cap relacionada, segons els autors, amb la vacuna.

La resta d'efectes secundaris van ser lleus i normals quan s'administra una vacuna.
 

La vacuna russa, anomenada científicament Gam-COVID-Vac, té dues parts. Cadascuna està formada per un adenovirus modificat per produir la proteïna de l'espícula del SARS-CoV-2. Han estat afeblits de manera que no es poden replicar en les cèl·lules ni produir la malaltia.

La inclusió de dos adenovirus fa possible, segons els autors, una resposta immunitària més potent i dificulta que hi hagi variants que escapin al seu efecte.

Es presenta en dues formes. Una es conserva a 18 graus sota zero i l'altra es pot tenir en una nevera entre 2 i 8 graus.

Producció de la vacuna Sputnik V en una planta de Sant Petersburg (Reuters/Anton Vaganov)

L'assaig va incloure 2.144 majors de 60 anys i, en aquest grup, l'eficàcia també var ser elevada: 91,8%.

L'estudi no estava dissenyat per conèixer l'eficàcia d'administrar una sola dosi, però els autors calculen que, al cap de 16-18 dies, ja hi havia algun efecte protector i que, al cap de 15-21 dies, l'eficàcia era del 73,6%. Calen, però, més estudis.
 

L'estudi va acompanyat d'un comentari d'Ian Jones, de la Universitat de Reading, i Polly Roy, de l'Escola d'Higiene i Medicina Tropical de Londres, que afirmen això:

"El desenvolupament de la vacuna Sputnik V ha estat criticat per presses inapropiades, retalls i falta de transparència. Però l'informe publicat és clar i demostra el principi científic de la vacunació, cosa que significa que una altra vacuna s'uneix ara a la lluita per reduir la incidència de la Covid-19".

Actualment, hi ha 64 candidates a vacuna contra la Covid en assaigs clínics. D'aquestes, 13 ja estan en fase 3. També n'hi ha 173 en fase preclínica.
 

 

ARXIVAT A:
VacunesCovid-19Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut