L'expresident del Parlament basc Juan María Atutxa
L'expresident del Parlament basc Juan María Atutxa
Estrasburg

Estrasburg condemna Espanya per la inhabilitació de l'expresident del Parlament basc Atutxa

El Suprem va condemnar Atutxa el 2008 per negar-se a dissoldre el grup parlamentari de l'esquerra abertzale

Actualitzat

Galleda d'aigua freda al govern espanyol. El Tribunal Europeu dels Drets Humans ha sentenciat a favor de l'expresident del Parlament basc Juan María Atutxa i dels exmembres de la cambra Gorka Knörr i Kontxi Bilbao i ha condemnat Espanya per les seves inhabilitacions.

La justícia europea creu que el procés judicial a Espanya no es va fer amb garanties perquè els parlamentaris van ser condemnats sense que poguessin declarar personalment davant del tribunal. Així, el Tribunal Europeu considera que, durant el procés judicial, es va vulnerar l'article 6.1 de la Declaració dels Drets Humans, que recull que "qualsevol ésser humà té dret, a tot arreu, al reconeixement de la seva personalitat jurídica".

Atutxa, Knörr i Bilbao van anar a Estrasburg per reclamar contra la justícia espanyola. El Tribunal Suprem, el 2008 i, anys més tard, el Constitucional van inhabilitar Atutxa i els altres dos membres de la mesa per un delicte de desobediència per haver-se negat a dissoldre el grup parlamentari de l'esquerra abertzale Sozialista Abertzaleak després de la il·legalització de Batasuna el 2003.

La condemna, però, és simbòlica. La sentència recull que tots tres han de ser indemnitzats amb un euro cadascun per dany moral -el que ells mateixos van reclamar- als quals s'han de sumar 600 euros destinats a pagar les costes del procés.

El Suprem es va acollir a la denominada  "doctrina Botín", que impedeix la celebració d'un judici si només s'hi ha personat l'acció popular.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut