Estibadors i empreses acorden el conveni que tanca el conflicte al port de Barcelona
Empreses i estibadors del port de Barcelona han arribat a un acord pel conveni col·lectiu. Això permet tancar, simbòlicament, el llarg i virulent conflicte que van viure els ports l'any passat arran de la liberalització de l'estiba. De fet, el de Barcelona és el primer port que aprova el conveni laboral després de la reforma. Ara queda l'acte formal de la firma, que es podria fer en els pròxims dies.
Una multitudinària assemblea del sindicat Coordinadora ha aprovat aquesta setmana el conveni col·lectiu fins al 2023 i ara només falta la firma amb la patronal.
El conflicte va esclatar per la reforma del sector. A finals de febrer de l'any passat, el govern espanyol va aprovar la reforma del sector de l'estiba portuària per adaptar-se a la legislació comunitària, que imposa una liberalització del sector, i evitar així una multa per part de les institucions europees.
Abans i després, es van succeir les vagues i les negociacions convulses. Al juny, els estibadors i la patronal van firmar la pau: un acord sobre les línies bàsiques per negociar el nou conveni i un acord amb la patronal que assegurava el manteniment de tots els llocs de treball. El pacte del juny, però, deixava la confirmació d'aquest punt en mans dels acords locals. I el port de Barcelona és el primer de tot l'Estat on s'ha tancat el conveni entre empreses i treballadors.
El conflicte, però, no està del tot tancat. El govern espanyol encara no ha aprovat el reglament que ha de desplegar la llei. I els sindicats amenacen amb més vagues.
Amb el conveni tancat i pendents del reglament, el pròxim pas, i segurament el més simbòlic en el procés cap a la liberalització del sector, serà la transformació de les Sagep -les Societats Anònimes de Gestió de Treballadors Portuaris- en centres portuaris de treball. Un pas que, en el cas d'Estibarna, l'única que hi ha a Barcelona, es podria fer les pròximes setmanes.