Les acusacions de corrupció a Begoña Gómez han centrat l'agenda política espanyola (Europa Press/José Oliva)

El jutge que investiga Begoña Gómez obté l'aval de l'Audiència de Madrid per mantenir la causa

El jutge va atribuir a la dona de Sánchez la condició processal d'investigada des del principi, tot i que no l'ha citat a declarar, com seria preceptiu

Redacció/AgènciesActualitzat

Novetats sobre la investigació a Begoña Gómez, la dona de Pedro Sánchez. L'Audiència Provincial de Madrid avala la instrucció que fins ara ha fet el jutge Juan Carlos Peinado per presumpte tràfic d'influències i corrupció en els negocis i a més li permet seguir practicant les diligències que vulgui.

En contra de la fiscalia, que havia presentat recurs, el tribunal sí que dona veracitat als documents que apuntarien que Gómez va recomanar per carta l'empresari Carlos Barrabés per aconseguir contractes d'empreses públiques, malgrat que hi havia aspirants amb ofertes més atractives.

L'Audiència, però, retreu al magistrat Peinado haver decretat el secret de sumari perquè pot anar en contra del dret de defensa de la investigada.


Confusió sobre l'estat processal 

El jutge que porta el cas de Begoña Gómez li va atorgar la condició d'investigada des del principi, tot i que en cap moment l'ha citat a declarar, com marca la llei per garantir que l'acusat es pugui defensar.

Així es desprèn del sumari, que estava sota secret fins aquest dimarts i, ara que s'ha fet públic, afegeix confusió a un assumpte que ha marcat l'actualitat política espanyola de les últimes setmanes.

En les resolucions que ha dictat, el titular del Jutjat d'Instrucció número 41 de Madrid es refereix a la dona de Pedro Sánchez com a investigada. De fet, el 16 d'abril, en una interlocutòria, afirmava que encara que en aquell moment processal no la citava a declarar com a investigada, "se li atribueix aquesta condició processal".

En aquest sentit, el jutge Juan Carlos Peinado li va comunicar la decisió a Gómez perquè pogués designar advocat i que estigués present en les primeres diligències que va ordenar, la testifical de dos directors de mitjans de comunicació que havien publicat informació que havia desembocat en la denúncia de Manos Limpias per presumpte tràfic d'influències.

També en una altra resolució datada el 22 d'abril el jutge deixava constància que la investigació es dirigeix contra Gómez com a possible partícip en els fets denunciats.


El PP acusa Sánchez de mentir i Puente ho veu una "xorrada"

Les novetats sobre la situació processal de Gómez han tornat a encendre la metxa dels retrets entre el PP i el PSOE.

Els populars han acusat Pedro Sánchez de "mentir a tots els espanyols" amb la carta en què anunciava els cinc dies de reflexió sobre si continuava al càrrec davant dels atacs a la seva dona.

"El 24 d'abril (quan va comparèixer al Congrés per les informacions aparegudes a la premsa) Sánchez sabia que la seva dona tenia la condició d'investigada per tràfic d'influències i corrupció", ha subratllat Gamarra.

I simultàniament a l'enviament de la carta "que va generar una crisi institucional sense precedents" s'estava "designant advocat i procurador" per a la parella del president, ha afegit la popular, que creu que això hauria de fer caure el govern espanyol.

Per contra, el ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, ha qualificat de "xorrada" i " ximpleria absoluta" el debat generat sobre si Begoña Gómez és o no investigada, perquè segons Puente ho és des que es va admetre a tràmit la denúncia contra ella.

"Jo sóc jurista, això és una xorrada, amb perdó", ha respost Puente als passadissos del Senat, a més d'explicar que "en el moment en què una denúncia es presenta contra una persona, si aquesta denúncia és admesa, la persona denunciada és investigada".


La UCO descarta el delicte respecte el rescat d'Air Europa

Paral·lelament a la polèmica, la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil ha enviat un informe al jutge en què descarta vinculació amb l'exconseller delegat de Globalia Javier Hidalgo que afavorís el rescat de l'aerolínia per part de l'Estat.

A l'informe, els agents del Grup de Delinqüència Econòmica 3 indiquen que l'únic element que vincularia objectivament Begoña Gómez amb Globalia és el fet que va coincidir amb Hidalgo a dos esdeveniments que van tenir lloc el gener del 2020, en què participava la societat Wakalua --filial de Globalia--.

Els agents recorden que Wakalua està relacionada amb l'IE Àfrica Center que dirigia Begoña Gómez, i que les dues entitats van signar un acord dies abans d'aquests dos esdeveniments, però ressalta que "tampoc no es té constància que això pogués estar vinculat a la decisió ministerial de l'esmentat rescat" d'Air Europa.

D'altra banda, l'UCO també descarta que la seva intervenció decantés adjudicacions a empreses de l'empresari Juan Carlos Barrabés.

Crida l'atenció, això sí, sobre el fet que la seu de fins a 10 empreses de Barrabés s'ubiquin al mateix edifici associat a l'empresa Wakalua. "D'aquí, com a mínim, la possible relació professional que Javier Hidalgo hauria tingut per una banda amb Juan Carlos Barrabés --indica que en aquest edifici es van organitzar esdeveniments-- i de l'altra amb Begoña Gómez --que va assistir a aquests esdeveniments en qualitat de directora de l'IE Africa Center.

Globalia assegura que l'acord entre Wakalua i l'IE Africa Center "no va arribar mai a executar-se" i, a més, estaria "gens gens relacionat amb les activitats empresarials d'Air Europa".

ARXIVAT A:
JudicialPedro Sánchez
Anar al contingut