Les causes que la llum a Espanya sigui una de les més cares de la Unió Europea

Al mercat majorista, aquest dijous, l'electricitat es paga un 24% més cara que a França

Maria Fernández NogueraActualitzat

El preu de la llum porta setmanes polvoritzant rècords i ha arribat aquest dijous a un nou màxim històric a Espanya: 122,76 euros el megawatt/hora. I aquest divendres, un altre rècord. Serà el segon més alt de la història: 118,99 euros.

Tot i que es tracta d'un mercat únic que funciona a tot arreu amb les mateixes normes, no és el mateix per a tots els països: a Itàlia és encara més alta i a França, força més baix. Això depèn, sobretot, del "mix" energètic de cada país: els que tenen més nuclear i renovable obtenen energia més barata al mercat majorista, mentre que les que depenen del gas natural són més cares. També hi intervenen factors com la demanda de cada indret.

Si mirem el cost de l'electricitat al mercat majorista aquest dijous, veiem que el preu del MWh a Espanya -que sempre és el mateix que a Portugal- només el superen Croàcia, Eslovènia i Itàlia, que en sol tenir el rècord europeu perquè depèn molt de l'elevadíssim preu del gas i avui està en els 129,63 euros el MWh.

En canvi, a països com Grècia o Bulgària l'energia no costa tant com a Espanya. I on és encara més barata és al centre d'Europa. A França -on hi ha molta producció d'energia nuclear, que té un cost més baix-, avui paguen 93,2 euros el megawatt/hora, un 24% menys que a Espanya.

Una central elèctrica (Europa Press/Jesús Hellín)


Espanya depèn molt dels alts costos del CO2 i del gas

El motiu d'aquesta diferència és que, tot i que el sistema elèctric europeu està interconnectat, Espanya importa poca energia de la resta d'Europa i els preus espanyols depenen molt de les centrals de cicle combinat, molt afectades pel gran encariment del gas i dels drets de les emissions de CO2. És el mateix que li passa a Itàlia. Així ho explica Lluís Pinós, de la comissió d'energia del Col·legi d'Enginyers:

"Quan hi ha una alta capacitat d'intercanvi, és fàcil que s'uniformitzin preus entre països, però la nostra capacitat d'intercanvi amb la resta d'Europa no és la que hauria de ser i això fa que al nostre balanç no hi puguem incorporar energies més barates i que no tinguin tanta incidència del CO2 i del gas natural, que tots dos estan en els seus màxims anuals."

Si ens fixem en els preus de l'energia al mercat majorista d'aquest divendres, el preu del MWh a Espanya és el més car de la Unió Europea.

 


La cinquena factura més cara de la UE

Tot això, pel que fa als preus del mercat majorista, que fixen el 30% de la factura de la llum dels usuaris, ja que la resta són impostos i peatges d'accés.

Si ens fixem en el que acaben pagant els abonats, veiem que Espanya té la cinquena factura de la llum més cara de la Unió Europea, segons dades de l'Eurostat del segon semestre del 2020. El país que la paga més cara és Alemanya, i en segon lloc hi ha Dinamarca. En tots dos casos, tots dos països obtenen energia barata del mercat majorista, però, a la factura, hi tenen molts impostos.


Sospites d'irregularitats

A banda dels factors que fixen el preu al mercat majorista, s'investiga si n'hi podria haver unes altres. La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) estudia si hi pot haver hagut alguna irregularitat que hagi inflat els preus de la llum.

De moment, el mateix organisme va anunciar ahir que està analitzant 25 comercialitzadores per haver pujat els preus de l'electricitat als clients sense informar-los-en i aprofitant-se de la introducció de la nova tarifa elèctrica l'1 de juny.

D'altra banda, el govern espanyol també ha obert expedients per estudiar si les hidroelèctriques haurien buidat els embassaments més del que toca. La sospita és que haurien aprofitat que el preu de la llum està disparat per generar més energia hidràulica, que, en un mercat escalfat, es ven molt cara, tot i tenir un cost de producció molt baix.

 

 

 

ARXIVAT A:
ConsumEnergia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut