Preu de la llum

El govern espanyol investiga les elèctriques que han buidat embassaments aquest estiu

De moment, les empreses a qui s'ha obert expedient per mala praxi gestionen embassaments a les conques del Duero, del Tajo i del Miño-Sil

RedaccióActualitzat

El govern espanyol ha obert expedients a les empreses hidroelèctriques que gestionen els embassaments de les conques del Duero, del Tajo i del Miño-Sil per mala praxi. El Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic s'ha reunit aquest dimarts amb els alcaldes afectats pel buidat de l'embassament de Ricobayo, a Zamora, que consideren que s'han desertitzat més de 5.000 hectàrees.

El secretari d'estat de Medi Ambient, Hugo Morán, ha apuntat que "s'han produït nivells d'explotació superiors als recomanables en aquesta època de l'any" a les tres demarcacions hidrogràfiques, una pràctica que pot tenir relació amb la situació del mercat energètic.

En el cas de Ricobayo, gestionat per Iberdrola, l'embassament ha passat del 95 a l'11 per cent de la seva capacitat en quatre mesos. El buidat ha sigut especialment important els mesos de juny i juliol, coincidint amb el preu màxim de la llum.

El preu mitjà diari de l'electricitat en el mercat majorista marcarà aquest divendres una tercera pujada consecutiva, amb un repunt del 3,3 per cent respecte de la pujada d'aquest mateix dijous i que es quedarà molt poc per sota del màxim històric amb 117,14 euros/MWh.

Javier Aguado, alcalde de San Cebrián de Castro i portaveu dels municipis afectats pel buidat de Ricobayo, ha assegurat que la gestió que ha fet Iberdrola "és un atemptat ambiental sense precedents contra aquests territoris".

El secretari d'estat ha assenyalat que, més enllà de revisar la caducitat de les concessions a les elèctriques en època franquista, s'ha de veure "si s'ha superat allò que el sentit comú recomana a l'hora de fer front a la gestió d'un recurs públic tan sensible com és l'aigua".

Morán ha admès que les condicions d'algunes concessions hidroelèctriques es van establir, diu, quan l'efecte de l'escalfament global no era tan visible i que, per tant, s'adaptaran a la nova situació en els nous plans per a les conques que es volen aprovar a mitjans del 2022.

 

ARXIVAT A:
EnergiaConsum
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut