Errors en la publicació dels resultats provisionals a les eleccions municipals

El Ministeri de l'Interior admet les equivocacions la vigília del recompte oficial de vots

RedaccióActualitzat

Les Juntes Electorals de Zona començaran aquest dimecres el recompte oficial de vots, que, segons com, podria provocar variacions en la composició de l'Ajuntament de Barcelona i condicionar les possibles majories.

Segons La Moncloa, l'error que es mostra al web és degut al fet que SCTYL-VECTOR, la unió d'empreses que per primer cop havia guanyat el concurs del ministeri per difondre les dades d'unes municipals, ha decidit publicar els vots que han servit per aconseguir un regidor però no mostra els vots que no han servit, el que ells anomenen "vot inútil". En un missatge que han difós per explicar-se diuen:

"És el criteri de publicació de vots que ha aplicat SCTYL-VECTOR, reflectint només els 'útils' i ignorant els 'inútils'."

El mateix comunicat puntualitza:

"Els que no han servit per adjudicar regidors, no els comptabilitza. És a dir, no vol dir que no hagin estat escrutats, sinó que no apareixen reflectits a cap lloc de la web."

"D'aquesta manera, en el total d'Espanya, hi ha milers de vots que aparentment no hi són. I en fer els comptes sobre la base del que es publica a la web, aparentment en falten i creen confusió sobre l'escrutini i els resultats."

 

En el mateix missatge als mitjans de comunicació, La Moncloa ha dit que "a l'espera de la proclamació definitiva dels resultats, l'escrutini i adjudicació de regidors és generalment correcte" i que, tot i que alguns "interpreten que nombrosos ajuntaments podrien veure com canvia el repartiment de regidories, la veritat no és aquesta".

A través d'un portaveu, el Ministeri de l'Interior diu que ja hi ha una versió de la web amb la suma total dels vots emesos i que tenen previst publicar-la aquest dimecres. A més, diu que "aquests problemes són freqüents quan se celebren eleccions municipals". També diu:

"El recompte és perfecte, el que ha generat problemes és la publicació de les dades pel seu abocament a la web dels resultats provisionals."

Les juntes electorals tenen fins a tres dies per al recompte i el BOE té un termini màxim de 40 dies per publicar els resultats. De fet, els resultats de les eleccions municipals del 24 de maig de 2015 es van publicar al BOE el 4 de juliol.

Caldrà esperar, doncs, per saber els resultats definitius i aclarir alguns errors de les dades provisionals que el Ministeri de l'Interior va donar diumenge. Els números publicats no acaben de quadrar.

En molts municipis les llistes es presenten amb unes sigles pròpies del municipi però sota un paraigües d'un gran partit. És el cas d'Acord Municipal o Progrés Municipal, la primera adscrita a Esquerra Republicana i la segona al Partit dels Socialistes. A la primera versió de la web, les sumes d'aquestes agrupacions no s'hauria fet correctament ja que la relació de les diferents sigles no estava ben feta. Això no afecta al número de regidors de cada municipi, però si afectaria a la formació de Consells Comarcals i Diputacions, 

Les proves de difusió els dies abans ja no havien anat bé i mitjans com TV3 ho havien advertit al Ministeri. Per això no es van publicar algunes dades a la pantalla ni al web aquella nit i en va retardar d'altres per poder fer una comprovació interna i evitar traslladar-ho als espectadors.

A la província de Tarragona, per exemple, es donava guanyadora la candidatura Primàries que a Barcelona liderava Graupera i Junts hi apareixia dues vegades... tot un disbarat que alguns mitjans van acabar publicant.

 

Capgirem Barcelona figurava a la província de Tarragona


Aquest dimarts, finalment, la suma sí que està bé. Primàries ha desaparegut i l'ordre de guanyadors surt correcte amb Esquerra passant de quart a primer. Però ara hi apareix Capgirem Barcelona, que no estava representat a Tarragona.

A Lleida, el PSC figurava dues vegades en el recompte de la demarcació:

 




55.000 vots menys per a la CUP

"Els resultats són globalment dolents", deia la CUP diumenge, però ara repassant tots els resultats a cada municipi ha vist que suma globalment 55.000 vots més i ho ha denunciat. També Esquerra denuncia que a Torredembarra no hi figuren les seves majories absolutes.

 

Malestar en el govern espanyol pels errors en la publicació dels resultats


La llista d'errors és llarga. Scytl, l'empresa catalana que per primer cop havia guanyat el concurs del Ministeri per difondre les dades d'unes municipals, les més complicades, ha evitat donar la seva versió.

Hi ha malestar en el govern espanyol, el ministeri admet els errors i remet a la publicació definitiva d'aquest dimecres. Fa 4 anys, aquell cop, INDRA va aturar el recompte més de mitja hora. Scytl i INDRA competeixen els últims anys per guanyar les adjudicacions milionàries per difondre les dades d'eleccions.

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 26MEleccions europees 26MEleccions autonòmiques 26M
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut