El president Pere Aragonès i Salvador Illa, del PSC, a la sessió del Parlament (ACN/Mariona Puig)

ERC mou fitxa pels pressupostos i vota a favor de la moció socialista de la B-40

La portaveu del PSC, Alícia Romero, ha avisat abans del ple que un no d'ERC a l'execució el Quart Cinturó faria "impossible o més difícil" un acord pels pressupostos

RedaccióActualitzat

ERC ha votat a favor de la part sobre la B-40 de la moció sobre infraestructures presentada pel PSC, que s'ha votat punt per punt, i s'ha abstingut a la resta. El president Pere Aragonès, ha dit després de la votació que "ja no hi ha excusa per als pressupostos".

De la mateixa manera, Ferran Estruch, d'ERC,  al ple del Parlament, ha dit que la voluntat és la de desbloquejar l'aprovació d'uns pressupostos "que no necessita ERC sinó que necessita el país".

"La B40 no és el nostre model però movem fitxa. No hi ha cap motiu per no aprovar els pressupostos, ningú ho entendria. És voluntat política. Per nosaltres no quedarà. Abandonem excuses i donem ja pressupostos a la gent d'aquest país."

ERC passa així la responsabilitat d'assolir els pressupostos als socialistes que abans de la votació han condicionat el vot republicà al seu suport. 

La portaveu socialista Alícia Romero havia avisat els republicans aquest matí en una entrevista a TVE que el vot en contra d'Esquerra faria impossible o més difícil un acord de pressupostos. Romero ha afegit que interpretarien el vot en contra d'ERC com un no a la B-40 i un no a continuar negociant amb el PSC.

Aquest dijous al migdia al Parlament ha votat la moció socialista sobre infraestructures que inclou l'execució de la B-40 i l'ampliació de l'aeroport del Prat, entre altres 

Les discrepàncies sobre la realització d'aquesta autovia entre Sabadell i Terrassa s'havien convertit en el gran escull per arribar a un acord de pressupostos.

La portaveu del PSC, Alícia Romero, adverteix ERC de les conseqüències d'un vot negatiu a la B-40 (ACN Gerard Artigas)

 

Comuns diuen que mantenen el pacte 

Amb aquest pas, ERC espera desencallar les negociacions per obtenir el suport dels socialistes als pressupostos, però faltava veure si el seu vot a favor de la moció socialista per al projecte de la B-40 podia provocar la pèrdua del suport pactat amb d'altres partits

De fet, ERC, que té 33 diputats, necessita els 33 del PSC, amb els quals suma 66 del 68 necessaris per a l'aprovació dels comptes per al 2023. De manera que el govern necessita els vots d'altres formacions per tenir la majoria.

Comuns i la CUP han votat en contra d'aquesta moció. Ambdós partits sempre han dit que es desdirien del seu suport si el govern destinava recursos a aquest projecte o altres com l'ampliació de l'aeroport o el Hard Rock. 

De moment els Comuns han dit que res no canvia, i mantenen el pacte tancat amb el govern pels pressupostos, ja que no hi cap partida pressupostària destinada a cap d'aquests projectes. 

El projecte del Quart Cinturó, o B-40, fa dècades que està dissenyat, però només se n'han fet alguns trams per la falta d'acord entre administracions i, també, pel rebuig de grups ecologistes.

En la reunió d'aquest dimecres dels dos partits, el PSC no havia acceptat les esmenes que presentava Esquerra i, per tant, només s'ha votat el text inicial presentat pels socialistes.

"Que el govern rumiï abans de votar el text si realment vol pressupostos. Votar que no fa impossible o fa més difícil arribar a un acord."

ERC s'avenia aquesta setmana per primer cop a estudiar totes les opcions de mobilitat al Vallès, incloent-hi la B-40, el Quart Cinturó. El text proposat evitava parlar exclusivament d'aquesta via i esquivava els terminis proposats pel PSC: mentre que els socialistes voldrien l'acord per al primer trimestre de l'any, els republicans parlen del primer semestre.

"Volem que un projecte aprovat pel govern comenci a fer-se efectiu", ha dit aquest dijous Romero. El govern troba que la postura dels socialistes és tacticista i una nova excusa.


PSC vol una aposta clara per a l'ampliació de l'aeroport

També cal tenir en compte que a banda del Quart Cinturó, els socialistes tenen altres qüestions pendents d'acord, com per exemple que es digui que es fa una clara aposta per ampliar l'aeroport del Prat, com ha recordat la seva portaveu abans el ple.

"Volem que es digui clarament que el volem ampliar, hem de ser competitius i no pot ser que no tinguem connexions intercontinentals de punt a punt."

Abans de la votació, el conseller de Territori, Juli Fernàndez, ha defensat la "millora i modernització" de l'aeroport del Prat, contemplant els consensos i respectant les normes europees. En resposta a una interpel·lació de Ciutadans al ple del Parlament, el conseller ha evitat parlar del concepte "ampliació" del Prat i tampoc ha volgut respondre sobre la seva posició respecte al tram de la B-40 entre Sabadell i Terrassa.

Juli Fernàndez, conseller de Territori (ACN Mariona Puig)

A l'entrevista televisiva, Romero també s'ha mostrat molesta pel fet que en els últims dies ERC hagi condicionat els seus vots al Congrés. "Les amenaces en la política no estan bé", i ha alertat que això "dificulta la generació de confiances i de complicitats".

Ha lamentat també que el president d'ERC Oriol Junqueras hagi dit "paraules gruixudes" contra els socialistes catalans. Fins i tot ha posat en dubte que hi hagi unitat entre Junqueras i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, sobre la voluntat de pactar pressupostos.

Aquest dimecres el ple va aprovar un decret que permet al govern endeutar-se i demanar crèdits i avals mentre dura la pròrroga dels pressupostos. Junts i el PSC van maniobrar perquè es tramités com a projecte de llei i així permetre a l'oposició introduir-hi canvis, posant així de manifest la debilitat del govern.

ARXIVAT A:
JxCatERCPSCPressupostos de la Generalitat
Anar al contingut