Pere Aragonès, Marta Vilalta, Josep Maria Jové i Gabriel Rufián a l'executiva d'ERC (Quique Garcia / EFE)
Pere Aragonès, Marta Vilalta, Josep Maria Jové i Gabriel Rufián a l'executiva d'ERC (Quique Garcia / EFE)

ERC ajorna fins al Consell Nacional la decisió sobre la investidura de Sánchez

Esquerra convoca un Consell Nacional el dia 2 de gener per votar l'acord amb el PSOE, que inclou una taula de negociació entre governs

RedaccióActualitzat

Esquerra Republicana decidirà el 2 de gener si facilita la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol. Aquest dia se celebrarà un Consell Nacional extraordinari per presentar el resultat de les negociacions amb el PSOE.

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha comparegut després de més de tres hores d'executiva del partit. Els republicans no han explicat quina serà la seva decisió, però han donat a entendre que l'acord està tancat i que entenen que és una "oportunitat per a l'independentisme":

"Som escèptics perquè ens costa molt creure en aquest PSOE, però també sabem que és una oportunitat per a l'independentisme que cal aprofitar."

Vilalta ha explicat que en les converses amb els socialistes es reconeix que hi ha "un conflicte polític entre Catalunya i l'Estat" i s'ha pactat una taula de negociació entre governs.

"Els detalls de l'acord, que és una taula de negociació entre governs, ja s'aniran concretant després del Consell Nacional."

El Consell Nacional serà el dijous 2 de gener a les cinc de la tarda. Vilalta ha evitat valorar la data d'una possible investidura abans de Reis en dir que només són "responsables" del calendari intern d'ERC.

 

 

Vilalta ha defensat que han fet allò que deia el programa electoral: "Tenir la màxima força per obligar el govern de l'Estat a asseure's a una taula de negociació per resoldre el conflicte polític entre Catalunya i l'Estat". La republicana ha citat el lema de Tsunami Democràtic: "Sit and talk".

 

 

Reunió després de l'informe sobre la immunitat

Esquerra ha mantingut el silenci fins a aquesta tarda sobre l'informe de l'Advocacia de l'Estat, que afirma que Junqueras hauria de poder exercir com a eurodiputat. L'informe era un dels punts clau per als republicans a l'hora de decidir si opten per l'abstenció i faciliten la investidura de Pedro Sánchez. Aquesta tarda, Vilalta ha deixat clar que Junqueras ha de quedar en llibertat:

"L'Oriol Junqueras ha de ser alliberat immediatament. Esperem que es compleixi la sentència del Tribunal de Justícia de la UE."

 

Vilalta destaca que el posicionament de l'Advocacia "no és un gest" sinó que compleixen la legalitat i fan el que els "pertoca fer".

 

El PSOE tanca acords

Mentre Esquerra no es pronunciava, el PSOE ha anat tancant acords amb la resta de partits per tirar endavant la investidura, que han posat una forta pressió sobre els republicans.

De moment, el PSOE ja té els sis vots del PNB, en un acord que s'ha escenificat aquest migdia al Congrés. Per la seva banda, EH Bildu consultarà a les seves bases una abstenció dels seus cinc diputats per no obstaculitzar la formació de govern entre el PSOE i Unides Podem.

Els socialistes i Podem ja han firmat un acord de govern amb un programa que inclou el reconeixement del diàleg amb Catalunya.

 

 

Protesta dels CDR

Aquest matí, un grup de membres del CDR s'han concentrat davant la seu d'Esquerra per mostrar el desacord amb les negociacions que els republicans mantenen amb els socialistes.  

 

ARXIVAT A:
ERCInvestiduraProcés catalàOriol Junqueras
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut