ERC aplana el camí dels pressupostos generals de l'Estat per "donar marge" a la negociació

Els republicans diuen que estab lluny d'aprovar-los i veuen imprescindible assegurar que les inversions pressupostades s'executen

Aleix BertomeuActualitzat

ERC no posarà traves als pressupostos del govern espanyol. A diferència de Junts i la CUP, no han registrat cap esmena a la totalitat i, per tant, en facilitarà la tramitació, igual que el PNB i EH Bildu.

El text comptarà amb el suport de 190 diputats, una xifra que suposa una majoria al Congrés dels Diputats. Amb el suport dels bascos i d'Esquerra Republicana, el govern espanyol ja respira més tranquil.

Segons els republicans, amb aquesta decisió, donen "marge" i contribueixen a generar les condicions que permetin mantenir obertes les negociacions que estan en marxa. Malgrat no presentar l'esmena a la totalitat, asseguren que encara estan "molt lluny" de poder aprovar els comptes perquè "tenen un ampli marge de millora", asseguren:

"Han d'anar acompanyats de mesures estructurals exigents, en matèria d'habitatge, canvi de model energètic, un adequat finançament autonòmic i local i reformes fiscals per pal·liar la situació d'emergència social", asseguren.


Esquerra Republicana vol que la taula de negociació doni fruits i tracti temes com la desjudicialització de la política catalana o la reforma del delicte de sedició. Sobre aquesta reforma, la ministra de Justícia, Pilar Llop, ja ha dit que està desvinculada de la negociació dels pressupostos.

Una altra demanda d'Esquerra és que s'aprovi la llei d'habitatge que havia de regular els lloguers i que també havia de contemplar mesures antidesnonament.

I per últim, els republicans volen que s'executin la totalitat d'inversions que es pressuposten perquè ara és "manifestament insuficient". Exigeixen, també, "mecanismes de compliment".

Per la seva banda, el PNB ha acordat amb el govern espanyol la renovació del concert basc per 5 anys més, en les mateixes condicions que fins ara. Ho ha anunciat Aitor Esteban en roda de premsa just quan es tancava el termini màxim per registrar possibles esmenes.

La tramitació dels pressupostos espanyols es produeix en un context d'intens debat sobre l'aprovació o pròrroga dels pressupostos catalans. Ara mateix, ERC es manté a no pactar-los amb el PSC, mentre els socialistes li estenen la mà.

ARXIVAT A:
ERCPressupostos Generals de l'EstatGovern espanyol
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut