Entitats catalanes a l'exterior reclamen al govern que aclareixi com votaran l'1-O

RedaccióActualitzat

Diverses entitats de catalans residents a l'exterior reclamen per carta al govern de la Generalitat que aclareixi urgentment com podran participar al referèndum de l'1 d'octubre. 

L'executiu insisteix que tot quedarà regulat i explicat amb la llei que ha de donar cobertura legal al referèndum que es presentarà el proper 4 de juliol.

On, quan i com es podrà votar?

Només 5.000 catalans residents a l'estranger dels 200.000 censats pel govern espanyol s'han apuntat a aquest registre creat pel govern per donar serveis a la comunitat catalana a l'exterior.

Les assemblees exteriors de l'ANC, l'entitat Catalans al Món i diversos casals catalans volen que el govern aclareixi si la via per poder votar l'1 d'octubre és inscriure's primer al registre de catalans. Ho explica a Catalunya Informació Imma Cabotí, coordinadora de l'ANC als EUA:

"Que d'una vegada per totes ens diguin si votarem i, si podem votar, com es farà. El primer problema que veiem és el cens. Encara no s'ha dit clarament si aquest registre de catalans i catalanes a l'exterior serà el cens que es farà servir per als catalans que vivim fora"

El segon tema que preocupa les entitats a l'estranger és que no hi hagi temps de recórrer al vot electrònic. Ara, la llei que el regula està encara en fase de ponència al Parlament. I malgrat que es podria aprovar a finals de juliol, podria quedar encallada si algun partit la portés al Consell de Garanties Estatutàries.

Si han d'optar pel vot per correu, la por és que la butlleta no arribi a temps. Tal com explica Mape Andrews, la vicepresidenta del casal català de la badia de San Francisco:

"Una és apuntar-se al cens perquè et puguin enviar la butlleta de vot, l'altra és que t'arribi a temps per poder votar i retornar-la. Normalment els cops que m'havien arribat, també per eleccions espanyoles, arriba un dia abans de l'elecció o dos"

Andrews també reclama garanties perquè tots els catalans residents a l'exterior i que vulguin votar presencialment ho puguin fer

"Hi ha molta gent des de la comunitat exterior que està fent mans i mànigues per trobar diners, per comprar un bitllet, per anar a Catalunya a votar. Tots volem votar, evidentment. I no volem que aquesta gent vagi a Catalunya per trobar-se que el dia del referèndum no poden votar"

I és que en teoria només poden votar presencialment els catalans que encara estan empadronats aquí. 

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut