Només 5.000 catalans s'han inscrit al registre per poder votar des de l'estranger

Els catalans que viuen fora són uns 200.000 i l'ANC es mostra preocupada, també, perquè el vot electrònic tampoc no està a punt

Actualitzat

L'arribada de les paperetes amb el vot dels catalans a l'exterior perilla de cara al referèndum de l'1 d'octubre; és un temor que han fet arribar les delegacions de l'ANC a l'estranger.

La qüestió és que, en tractar-se d'una consulta unilateral, la Generalitat dona per fet que el govern espanyol no facilitarà el cens electoral dels catalans residents a l'estranger.

Per superar aquest escull, la Generalitat hauria d'aconseguir, primer, un cens, que podria obtenir-se del registre per oferir serveis als catalans de fora que ha impulsat pel conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva. Des del departament, però, s'ha desvinculat aquest registre del referèndum.

"El registre serveix per proporcionar serveis a la comunitat catalana a l'exterior. Punt."

Fins ara només hi ha 5.000 catalans a l'estranger apuntats al registre de la Generalitat, mentre que el cens electoral del govern espanyol en té més de 200.000 de censats. La consellera Meritxell Borràs insisteix en el cens:

"La responsabilitat del vot exterior correspon, lògicament, al ministeri, en aquest cas a la conselleria d'Afers Exteriors. S'haurà de fer, de fet ja existeix, un registre o algun element que doni validesa, perquè això és bàsic."

Des del Departament de Governació, insisteixen que, després d'aconseguir un cens, serà amb la llei sobre el referèndum que s'establiria el sistema de vot. Aquí se sospesen les opcions de vot per correu o vot electrònic.

La llei sobre vot electrònic, que impulsa Borràs, està justificada per a eleccions al Parlament de Catalunya. Aquest text legal podria tenir llum verda del Parlament a finals de juliol, sempre que cap formació política no la porti al Consell de Garanties Estatutàries ja que, aleshores, l'aprovació s'allargaria un mes més.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut