En marxa l'aval públic perquè joves i famílies amb fills puguin comprar el primer pis

L'Estat avalarà el 20% de la hipoteca a joves i famílies amb menors amb ingressos inferiors a 37.800 euros per persona

RedaccióActualitzat

El govern espanyol ha aprovat aquest dimarts una línia d'avals de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) per facilitar l'accés a un primer habitatge amb hipoteca als joves i les famílies amb fills.

L'aval cobrirà el 20% corresponent a l'entrada per a joves de fins a 35 anys o famílies amb menors a càrrec, sense límit d'edat, amb ingressos inferiors a 37.800 euros per persona.

El govern espanyol hi destinarà 2.500 milions d'euros i calcula que la mesura pot beneficiar unes 50.000 persones.

La mesura, explicada per Pedro Sánchez en la campanya electoral de les eleccions gallegues, ja era coneguda.

La va anunciar per primera vegada ell mateix el maig del 2023, en la precampanya de les eleccions autonòmiques i municipals.

Ara s'estableixen les condicions aplicables, els criteris i els requisits de la línia d'avals.


En què consisteix l'aval?

Habitualment, la majoria d'entitats no donen hipoteques per sobre del 80% del valor de l'habitatge. Amb aquest aval, el préstec podrà ser fins al 100% del valor del pis, agafant el més baix entre el de taxació i el preu de compra. Per tant, no caldrà tenir aquest estalvi del 20% per a l'entrada.

El Ministeri compartirà fins al 20% del risc de la totalitat de la hipoteca amb l'entitat de crèdit en igualtat de condicions i podrà arribar al 25% en el cas d'habitatges amb una qualificació energètica D o superior.

En qualsevol cas, s'hauran de continuar pagant els impostos corresponents per la compravenda d'un habitatge, a banda de les despeses de gestoria, notaria i registre.


Qui pot accedir-hi?

La nova línia de l'ICO, l'Institut de Crèdit Oficial, pot avalar fins al 20% de la hipoteca d'un primer habitatge a joves de menys de 35 anys i famílies amb fills a càrrec, sense límit d'edat, tots amb ingressos anuals per sota dels 37.800 euros.

El límit d'ingressos s'elevarà al doble si l'habitatge és adquirit per dues persones. També creixerà en 2.520 euros bruts anuals per cada menor a càrrec i, en el cas de famílies monoparentals, pot incrementar-se fins a un 70% addicional.

Els sol·licitants hauran de tenir ingressos estables.

Les persones avalades no podran tenir més de 100.000 euros de patrimoni.

Tampoc podran acollir-se a l'ajuda els qui ja hagin sigut propietaris anteriorment.


Quines hipoteques avalarà?

El període per formalitzar les hipoteques que es poden acollir a aquests avals finalitzarà el 31 de desembre del 2025, amb possibilitat de pròrroga de dos anys en funció de la demanda i les circumstàncies econòmiques.

Els beneficiaris podran sol·licitar l'ajuda a través dels bancs i l'aval es considerarà aprovat en el moment de la concessió de la hipoteca.

Les entitats financeres es podran adherir a aquesta línia, que serà gestionada per l'ICO i es regirà per un conveni que es formalitzarà pròximament.

En aquest conveni s'establirà un límit màxim de preu de venda o taxació de l'habitatge, que podrà fixar-se en funció de l'àmbit territorial.

El termini de l'aval atorgat pel Ministeri serà per un màxim de deu anys, amb independència del període d'amortització. 

Durant aquest període de temps el destinatari haurà de tenir l'habitatge com el d'ús habitual i permanent.

ARXIVAT A:
HabitatgeHipoteques
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut