Alumnes amb mascareta i distància en una escola de Sitges
Alumnes amb mascareta i distància en una escola de Sitges (Gemma Sánchez/ACN)

Les escoles estaran obertes per a fills de treballadors essencials en cas de confinament

El govern també ha anunciat una nova ajuda de fins a 300 euros per a famílies vulnerables que hagin d'aïllar-se per un infant en quarantena

RedaccióActualitzat

Educació es compromet a mantenir les escoles obertes per als fills del personal essencial i també romandran operatius els menjadors per a les famílies vulnerables encara que hi hagi nou confinament. Des de la Conselleria d'Afers Socials, han anunciat una nova ajuda de fins a 300 euros per a treballadors i treballadores que no es puguin acollir a la baixa per tenir cura dels infants durant una quarantena.

Així ho han explicat en una roda de premsa conjunta aquest dijous Chakir el Homrani, conseller de Treball, Afers Socials i Famílies; Alba Vergés, consellera de Salut, i Josep Bargalló, conseller d'Educació. 

Tornar a l'escola de manera segura el 14 de setembre és la prioritat per a tothom en un inici de curs marcat per la pandèmia. Quan falten 10 dies per a la tornada a les aules, el govern ha explicat algunes mesures que posarà en pràctica durant tot el curs.

Davant la reobertura dels 5.500 centres de Catalunya, i després de gairebé 6 mesos tancats, professors i alumnes s'hauran d'adaptar a unes mesures que generen molts dubtes entre la comunitat educativa i les famílies.

 

Un retorn a les aules segur

Josep Bargalló, conseller d'Educació, assegura que la prioritat és fer un retorn segur a l'escola "de manera presencial". El conseller explica que la prioritat és no tancar l'escola en cap moment, fins i tot si no hi ha activitat lectiva:

"La nostra voluntat és no tancar l'escola en cap moment, fins i tot si en una escola no es fa activitat lectiva durant 14 dies per motiu de quarantena, el nostre objectiu és mantenir l'escola oberta. Perquè l'escola també té una funció social i comunitària que participa també de la conciliació laboral i familiar".

 

Els centres, ha dit, continuaran oberts per acollir els fills dels treballadors essencials i garantir el menjar a tots els alumnes becats.

El conseller ha destacat que "l'escola també ha de poder ser una eina de guarda i custòdia" dels fills i filles de treballadors essencials en el cas que hi hagués un confinament perimetral.

Roda de premsa de Josep Bargalló, conseller d'Educació (ccma)

 

Bargalló afirma que l'escola també ha de romandre oberta perquè ha de continuar fent funcionar el servei de menjador per "garantir el menjar als alumnes". I ha aclarit que només tancaríem una escola si fos l'origen del brot.

 

 

Ajudes per a les famílies

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha anunciat la creació d'un nou ajut econòmic de 300 euros per a les famílies en situació més vulnerable que hagin de deixar de treballar per acollir els nens a casa en cas de quarantena.

"La mesura arriba ràpid a les persones i ens estalviem viure els drames que hi ha hagut amb els ERTOs o amb l'ingrés mínim vital. La cura dels fills aïllats ha de ser immediata."

 

La Conselleria destinarà una partida inicial de 10 milions d'euros per fer-la efectiva. Aquest ajut es destinarà en concret a persones que no tinguin cap altre tipus de prestació, és a dir, no podrà demanar-la qui cobri atur, renda garantida de ciutadania o ingrés mínim vital i que no comptin amb "ingressos suficients per cobrir les necessitats bàsiques dels menors" que hagin de ser cuidats a casa.

Chakir el Homrani també ha reclamat al govern espanyol que qualsevol treballador es pugui agafar la baixa en cas que el fill o filla hagi d'anar cap a casa per passar una quarantena, tingui o no la Covid.

El conseller recorda que els permisos per als pares en cas de confinament dels alumnes és competència de l'Estat i "té la responsabilitat d'oferir solucions a les famílies i, si no, que traspassi les competències".

Des de la Generalitat, consideren que la eina seria facilitar una baixa als pares i mares:

"La baixa, una prestació que ja està en funcionament, és el més pràctic. Aquesta situació pot afectar tres milions i mig de ciutadans."

En aquest sentit, fa uns dies el secretari de Salut Pública i director de l'ICS, Josep Maria Argimon, apuntava que si aquesta era la via, se saturaria encara més els CAP.

 

Incertesa a 10 dies de l'inici del curs

Alba Vergés, consellera de Salut, reclama solucions al govern espanyol ja que considera "no pot ser que encara hi hagi aquesta incertesa":

"Exigim al govern espanyol que faci la seva feina. Nosaltres ho hem fet. Hem trobat una combinació de solucions amb la baixa per incapacitat laboral."

 

Vergés alerta que cal ser conscients que "estem en risc alt" i que "hi haurà casos", però el pla d'actuació ens permet dir que "no serà descontrolat".

ARXIVAT A:
Educació Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut