Aragonès reclama "responsabilitat" per aprovar els pressupostos del 2024

En el missatge institucional, el president de la Generalitat espera que els partits donin suport a uns comptes "imprescindibles per seguir avançant"

Anna Poch PubillActualitzat

Sequera, educació, sanitat, dependència, habitatge i la lluita contra la violència masclista són les prioritats que el president de la Generalitat ha marcat per a l'any que ve, en el missatge del dia de Sant Esteve. Pere Aragonès ha insistit que, per enfortir aquests eixos, cal aprovar nous pressupostos. Per aconseguir-ho, ha dit que està "decidit a construir la majoria del Parlament per fer-ho possible" i ha expressat "el convenciment que tots [els grups parlamentaris] estaran a l'altura".


"Aplicar plenament l'amnistia"

El president ha recordat que el 2024 s'ha d'aprovar la llei d'amnistia, després dels acords del PSOE amb ERC i amb Junts. Però també hi ha afegit que caldrà "aplicar-la plenament" i que puguin tornar a Catalunya "les persones represaliades pel compromís amb el referèndum", tot i que no n'ha concretat els noms.

Com ja va fer per la Diada, Aragonès ha insistit també, en el missatge de Sant Esteve, que l'amnistia és el "pas necessari" per abordar "la segona fase de negociació amb l'Estat", que és, segons el president, que Catalunya pugui votar sobre la independència. "Són reptes molt grans, però els assolirem", ha assegurat.


Rodalies i finançament

El 2024, segons el president, ha de ser l'any per començar a desplegar "el traspàs integral" de Rodalies i a gestionar l'ingrés mínim vital des de Catalunya. També fixa com a objectiu aconseguir "un finançament singular", per posar fi a un dèficit fiscal que, segons el president, és "insuportable" i per invertir els diners en els serveis públics i en ajudes als autònoms. També l'any, segons el president, "d'un nou compromís pel català".

El president també ha tingut un record especial per a les víctimes de les guerres, especialment les víctimes a Ucraïna i a Gaza. De la guerra de Gaza, ha defensat que és "imprescindible que s'aturi la massacre" i que "s'acordi un alto el foc".

 

Cap referència a l'acord de claredat

En canvi, el president no ha dit res sobre l'acord de claredat, tot i que planeja convocar en les pròximes setmanes una taula de partits per parlar-ne. L'any passat, va ser un dels punts clau del missatge de Sant Esteve i el president va anunciar un debat "per generar el consens per tornar a votar sobre l'Estatut de Catalunya". Només els Comuns donen suport al plantejament de l'acord de claredat.

 

El Dipòsit del Rei Martí, per escenificar la sequera

Pere Aragonès ha escollit el Dipòsit del Rei Martí, a Barcelona, per fer el seu tercer missatge com a president de la Generalitat. És un antic dipòsit situat a prop de la Torre Bellesguard d'Antoni Gaudí, al barri de la Bonanova de Barcelona. Segons fonts del govern, el president l'ha escollit "coincidint amb unes de les emergències més immediates que pateix el país", la sequera, i per "posar en relleu el compromís del govern per fer-hi front".

El president ha destacat que la sequera "ha suposat un compromís de pagesos i ramaders" i que "requerirà un esforç de la resta de la societat i continuar amb les inversions en infraestructures hídriques".

El 2021 el president va escollir una escola de Santa Coloma, la primera escola pública que va implantar la immersió lingüística fa 40 anys, i l'any passat, la Biblioteca Nacional de Catalunya.


ERC necessita forjar una majoria per als pressupostos

Aragonès arriba al missatge anual amb la necessitat de tornar a aconseguir suports per aprovar els pressupostos. Aquest 2023, s'han aprovat amb retard, el 10 de març, i amb l'acord del PSC i els Comuns. Junts hi va votar en contra.

Aquest cop, la negociació arriba en ple compte enrere per a les eleccions al Parlament, previstes per a principis del 2025, i en moment en què els socialistes necessiten els vots d'ERC, de Junts i dels Comuns per aprovar els pressupostos de l'Estat. Tot i això, el PSC sempre diu que vol "separar carpetes".

El govern tindria l'opció de prorrogar els pressupostos del 2023, però prefereix aprovar-ne uns de nous, entre altres coses, diu, perquè es podria incorporar l'augment de despesa que es preveu del 6%.  

ARXIVAT A:
Pere AragonèsGeneralitat de CatalunyaPressupostos de la Generalitat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut