El president Aragonès ha defensat que Catalunya "tornarà a votar" (Generalitat)

Aragonès: "Estem retornant el conflicte a la política, d'on no hauria d'haver sortit"

En el missatge institucional de la Diada, el president manté que Catalunya "tornarà a votar" i diu que ell no renunciarà "absolutament mai" al fet que la ciutadania decideixi el futur del país

Irene Vaqué ReigActualitzat

Amb l'estratègia de la Generalitat qüestionada dins del mateix govern, el president Aragonès ha aprofitat el missatge institucional de la Diada 2022 per reivindicar els moviments que s'han fet fins ara. "Estem aconseguint retornar el conflicte cap a la política", ha manifestat.

El president de la Generalitat ha defensat que l'acord amb el govern espanyol és "imprescindible" per avançar i que la gent pugui "decidir amb llibertat el futur del país":

"Estem aconseguint retornar el conflicte d'on no hauria d'haver sortit mai. Ho fem arribant a acords per facilitar la fi de la repressió, per acabar amb l'amenaça de la judicialització."

Aragonès manté que això és "imprescindible per facilitar una negociació que abordi d'una vegada el fons del conflicte polític", que ha de "donar resposta a la voluntat majoritària, sòlida, transversal de la ciutadania de Catalunya que vol decidir amb llibertat el futur del país."

Justament, aquesta setmana el president va explicar a TV3 que es donava fins a finals d'any per negociar amb el govern espanyol la desjudicialització dels encausats pel procés.

En canvi, va deixar per més endavant una consulta independentista.

Aragonès no posa data el referèndum i diu que dependrà de la força de l'independentisme
Aragonès no posa data el referèndum i diu que dependrà de la força de l'independentisme (Generalitat)

Sense esmentar la paraula "referèndum" ni la taula de diàleg, Aragonès ha afirmat durant el discurs que Catalunya "tornarà a votar, és inevitable" i ha reiterat que és la proposta que "genera més consens" i "l'única manera de resoldre el conflicte".

No hi ha posat data, sinó que ha afegit que aconseguir-ho dependrà de la força de l'independentisme:

"Catalunya votarà. Ho farà més tard o més d'hora en funció de la força que tinguem, però ho farà. És una qüestió bàsica de democràcia".

Dit això, i en un context de divisió al voltant de la manifestació de l'ANC per la Diada, ha reivindicat la seva convicció independentista. "Mai, absolutament mai, renunciaré que la ciutadania de Catalunya pugui decidir lliurement, pacíficament i democràticament el futur del país", ha destacat.

Ni Aragonès ni cap conseller d'ERC aniran a la marxa de l'Assemblea, perquè consideren que va contra el govern de la Generalitat, però sí que ho faran tots els de Junts. Una diferència que des del govern s'ha relativitzat amb l'argument que és natural que cada partit tingui la seva opinió.

Crida a la participació en els actes

El missatge del cap del govern ha arrencat amb una crida a tothom a "participar dels diferents actes" organitzats per la Diada, i ha conclòs recordant que "històricament" durant l'Onze de Setembre els catalans s'han manifestat "per reivindicar el dret a decidir" i "la independència del país com l'eina necessària i imprescindible per millorar la vida de tota la ciutadania de Catalunya".

En el discurs, Aragonès ha indicat que el seu govern s'identifica amb "la pluralitat i la diversitat del país" i que està "irrenunciablement compromès a decidir democràticament" el futur de Catalunya.

Una prova que l'Estat està "obsolet", ha dit, és "l'inacceptable servei de Rodalies de Renfe".

Aragonès ha fet el discurs de la Diada des del jaciment d'Empúries
Aragonès ha fet el discurs de la Diada des del jaciment d'Empúries (Generalitat)

Entre els fets que ha destacat el president, que P2 sigui per primera vegada gratuït en el sistema educatiu públic de Catalunya; una mesura que ha qualificat de "del tot revolucionària" i que, segons diu, "ens enforteix com a societat".

També ha fet bandera de la defensa de l'escola en català, amb l'acord aconseguit amb el PSC i els comuns:

"Una eina imprescindible per a la cohesió social i que hem aconseguit salvar gràcies a una nova llei que reforça el consens lingüístic i educatiu de Catalunya. Per primera vegada en els últims set anys, cap centre educatiu veurà com li imposen un 25% de classes en castellà. I això, indubtablement, és una excel·lent notícia".

El president ha apuntat com a objectius una energètica pública, un hub digital i audiovisual per potenciar la indústria del sector catalana i en català, les polítiques de recerca o el desplegament del Pacte Nacional per la Indústria.

I ha admès el repte de la inflació, que suposarà una "tardor i hivern molt complicats". Davant l'escalada de preus, ha assegurat que el seu govern està "redoblant" els esforços per acompanyar la ciutadania i s'ha compromès a actuar "amb la mateixa decisió que amb la crisi de la covid", però sense concretar cap mesura.

El missatge institucional s'ha fet des del fòrum romà d'Empúries, a l'Escala. Ha estat la primera vegada que el president ha pronunciat el discurs des de terres gironines.

Pots recuperar el missatge sencer del president de la Generalitat aquí:

 

 

ARXIVAT A:
Pere Aragonès11SProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut